Aile sağlığı merkezine başvuran 50 yaş ve üstü erkeklerin benign prostat hiperplazisi semptomlarının incelenmesi ve yaşam kalitesine etkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 996092
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKUT ETÇİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Benign prostat hiperplazisi yaşam kalitesi ölçeği (BPH-YK), BPH, yaşam kalitesi, BPH, BPH quality of life scale (BPH-QoL/BPH-YK), quality of life
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Benign Prostat Hiperplazisi (BPH) 50 yaş ve üstü erkeklerin yaklaşık %85'inde görülen ve hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışmanın amacı, Aile Sağlığı Merkezine başvuran 50 yaş ve üzeri erkeklerin BPH semptomlarını ve bu semptomların onların yaşam kalitesini etkileme derecesini araştırmaktır. YÖNTEM: Bu araştırma 01.01.2025 ile 01.07.2025 tarihleri arasında Sakarya Zümrüt Müftüoğlu Eğitim Aile Sağlığı Merkezine ve Karaman 2'nolu Eğitim Aile Sağlığı Merkezine başvuran 50 yaş ve üstü çalışmaya katılmayı kabul eden 409 erkek hastaya ilgili demografik soruların yanında Üroonkoloji Derneği Yaşam Kalitesi Çalışma Grubu tarafından geliştirilmiş olan Benign Prostat Hiperplazisi Yaşam Kalitesi Ölçeği (BPH-YK), BPH semptomların sorgulandığı anket formu ile yapılmıştır. BULGULAR: Araştırmaya katılanların BPH-YK ölçeği puan ortalaması 10,19±7,26, ortanca ve çeyreklik değerleri ise 9,00 [4,00-14,00]. Hastalarda en sık görülen şikayetler gece idrarı (53.8), sık idrara çıkma (40.1), akımda azalma (35.9) idi. Sıklık sırasına göre diğer şikayetler damlama, tam boşalamama hissi (26.4), ağrı, yanma (20.5), ani idrar kaçırma (20,5), kesik idrar, zorlanma (16,4), bekleme, ıkınma (10.5) idi. Damlama, tam boşalamama hissi (p<0.001) , kesik idrar, zorlanma (p<0,001), ani idrar kaçırma (p<0,001), akımda azalma (p<0,001), bekleme, ıkınma (p<0,001) şikayeti olanların olmayanlara göre yaşam kalitesi düşük olarak bulundu. SONUÇ: BPH 50 yaş üzeri erkeklerin yaşam kalitesini bozmaktadır. BPH hastalarının takibinde ve tedavisinde amaç hastaların yaşam kalitesini iyileştirmektir. Aile Hekimleri tarafından Aile Sağlığı Merkezine başvuran 50 yaş üstü tüm erkek hastalara BPH muayenesi yapılması ve yaşam kalitesinin sorgulanması gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
AIM: Benign Prostatic Hyperplasia (BPH) is a significant public health problem that affects approximately 85% of men aged 50 and over, negatively impacting patients' quality of life. The aim of this study is to investigate the BPH symptoms of men aged cunha50 and older applying to Family Health Centers and to evaluate the extent to which these symptoms affect their quality of life. MATERIALS AND METHODS: This study was conducted between January 1, 2025, and July 1, 2025, with 409 male patients aged 50 and over who applied to the Sakarya Zümrüt Müftüoğlu Training Family Health Center and Karaman No. 2 Training Family Health Center and agreed to participate. In addition to demographic questions, the data were collected using the Benign Prostatic Hyperplasia Quality of Life Scale (BPH-QL), developed by the Uroonco-logy Association Quality of Life Working Group, and a questionnaire querying BPH symptoms. RESULTS: The mean BPH-QoL score was 10.19±7.26; the median (IQR) was 9.00 (4.00–14.00). The most common complaints were nocturia (53.8%), urinary frequency (40.1%), and decreased urinary stream (35.9%). Other symptoms included post-void dribbling and a sensation of incomplete emptying (26.4%), pain/burning (20.5%), urgency urinary incontinence (20.5%), intermittent stream/straining (16.4%), and hesitancy/need to strain (10.5%). QoL was significantly lower among participants reporting post-void dribbling/incomplete emptying, intermittent stream/straining, urgency urinary incontinence, decreased urinary stream, and hesitancy/need to strain (all p<0.001). CONCLUSION: BPH impairs the quality of life of men over the age of 50. In the follow-up and treatment of BPH patients, the primary goal is to improve the patients' quality of life. We are of the opinion that all male patients over the age of 50 applying to Family Health Centers should be screened for BPH and their quality of life should be assessed by Family Physicians.