Total diz protezi operasyonu geçiren hastalarda uygulanan genikular sinir bloğuna kombine proksimal adduktor kanal bloğu veya IPACK bloğun postoperatif analjezi etkinliklerinin araştırılması
Evaluation of the postoperative analgesic effects of proximal adductor canal block or IPACK block combined with genicular nerve block in patients undergoing total knee arthroplasty
- Tez No: 996095
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN TELLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Geniküler sinir bloğu, IPACK blok, multimodal analjezi, opioid tüketimi, periferik sinir blokları, postoperatif analjezi, proksimal adduktor kanal bloğu, total diz artroplastisi, Genicular nerve block, IPACK block, multimodal analgesia, postoperative analgesia, proximal adductor canal block, total knee arthroplasty
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Total diz artroplastisi, ileri evre diz osteoartriti tedavisinde etkili bir cerrahi yöntem olmakla birlikte, postoperatif dönemde şiddetli ağrı ile ilişkilidir ve optimal analjezi yönetimi gerektirir. Güncel multimodal analjezi yaklaşımlarında periferik sinir blokları önemli bir yer tutmaktadır. Geniküler sinir bloğu (GSB), diz ekleminin duyusal innervasyonunu hedefleyen motor fonksiyonları koruyucu bir yöntem olarak öne çıkarken; Proksimal adduktor kanal bloğu (PAKB) ve popliteal arter ile posterior diz kapsülü arası blok (IPACK blok), anterior ve posterior kapsüler ağrının kontrolünde tamamlayıcı teknikler olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, spinal anestezi altında total diz artroplastisi uygulanan hastalarda, geniküler sinir bloğuna kombine proksimal adduktor kanal bloğu veya geniküler sinir bloğuna kombine IPACK bloğun postoperatif analjezik etkinliklerini karşılaştırmaktır. Ayrıca yöntemlerin ağrı skorları, opioid tüketimi, hemodinamik stabilite, blok uygulama süreleri, komplikasyonlar ve erken mobilizasyon üzerine etkilerini değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Bu retrospektif çalışma, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayı alındıktan sonra yürütülmüştür. Kütahya Şehir Hastanesi ameliyathanesinde 01.06.2024–01.06.2025 tarihleri arasında spinal anestezi altında unilateral TDA uygulanan 287 hastanın dosyaları incelenmiştir. Çalışma kriterlerine uymayan hastalar dışlandıktan sonra toplam 90 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar üç gruba ayrılmıştır: GSB'ye kombine PAKB uygulanan grup (n=30), GSB'ye kombine IPACK blok uygulanan grup (n=30) ve herhangi bir periferik sinir bloğu uygulanmayan kontrol grubu (n=30). Hasta dosyalarından demografik veriler, ASA fiziksel durum sınıflaması, cerrahi süreler, blok uygulama süreleri, perioperatif ve postoperatif hemodinamik veriler, postoperatif istirahat ve diz 45 derece fleksiyonda Vizüel Analog Skala (VAS) skorları, ek analjezik gereksinimi ve hasta memnuniyeti (Likert skoru) kaydedildi. İstatistiksel analizler uygun parametrik veya non-parametrik testler kullanılarak yapıldı ve p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Sonuçlar: Çalışma sonuçlarına göre, GSB'ye kombine PAKB ve GSB'ye kombine IPACK blok uygulanan gruplarda, kontrol grubuna kıyasla postoperatif erken dönemde hem istirahat hem de diz fleksiyonu sırasında VAS skorları anlamlı düzeyde daha düşük bulundu. Her iki kombine blok grubunda da postoperatif opioid tüketiminin azaldığı ve ek analjezik gereksiniminin anlamlı şekilde düştüğü saptandı. GSB'ye kombine PAKB ve GSB'ye kombine IPACK grupları arasında analjezik etkinlik açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. Hemodinamik parametreler açısından her iki kombine blok tekniğinin de perioperatif ve postoperatif dönemde stabil seyir gösterdiği, sistemik sempatik blokaja veya klinik olarak anlamlı hipotansiyon/bradikardiye yol açmadığı gözlendi. Blok uygulama süreleri karşılaştırıldığında, GSB'ye kombine PAKB'nin, GSB'ye kombine IPACK bloğa kıyasla daha kısa sürede uygulanabildiği belirlendi. Hasta memnuniyet skorları her iki kombine blok grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Tartışma: Bu çalışmanın bulguları, TDA sonrası erken dönem postoperatif ağrı kontrolünde GSB'ye kombine PAKB ve GSB'ye kombine IPACK bloğun etkin ve güvenli analjezik yöntemler olduğunu göstermektedir. Diz ekleminin anterior kapsüler innervasyonunu hedefleyen GSB'nin, PAKB veya IPACK bloğu ile kombine edilmesi; anterior ve posterior kapsül kaynaklı ağrının daha homojen şekilde kontrol edilmesini sağlamaktadır. Her iki yöntemin benzer analjezik etkinlik göstermesi, klinik pratikte hasta özellikleri ve cerrahi gereksinimlere göre blok seçimine olanak tanımaktadır. PAKB'nin daha kısa uygulama süresi ve anatomik olarak daha kolay tanımlanabilir olması, özellikle yoğun ameliyathane koşullarında ve hızlı analjezi gereksinimi olan hastalarda pratik bir avantaj sunmaktadır. IPACK bloğun ise posterior kapsüler ağrının belirgin olduğu hastalarda önemli bir tamamlayıcı rol üstlendiği görülmektedir. Her iki tekniğin de motor fonksiyonları koruması, erken mobilizasyon ve rehabilitasyon açısından önemli bir klinik kazanım sağlamaktadır. Sonuç olarak, TDA sonrası multimodal analjezi stratejileri içinde GSB'ye kombine PAKB veya IPACK blok uygulamalarının etkin, güvenli ve opioid tüketimini azaltan yöntemler olduğu söylenebilir. Benzer analjezik etkinlikleri göz önüne alındığında, blok seçiminin hasta profili, cerrahi teknik ve uygulayıcı deneyimine göre bireyselleştirilmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the Postoperative Analgesic Effects of Proximal Adductor Canal Block or IPACK Block Combined with Genicular Nerve Block in Patients Undergoing Total Knee Arthroplasty Objective: Total knee arthroplasty (TKA) is an effective surgical procedure for the treatment of end-stage knee osteoarthritis; however, it is associated with severe postoperative pain and therefore requires optimal analgesic management. Peripheral nerve blocks play an important role in current multimodal analgesia strategies. While genicular nerve block (GNB) has emerged as a motor-sparing technique targeting the sensory innervation of the knee joint, proximal adductor canal block (PACB) and interspace between the popliteal artery and capsule of the knee (IPACK block) are used as complementary techniques for controlling anterior and posterior capsular pain, respectively. The aim of this study was to compare the postoperative analgesic efficacy of genicular nerve block combined with proximal adductor canal block versus genicular nerve block combined with IPACK block in patients undergoing total knee arthroplasty under spinal anesthesia. Also to evaluate their effects on pain scores, opioid consumption, hemodynamic stability, block performance time, complications, and early mobilization. Materials and Methods: This retrospective study was conducted after obtaining approval from the Clinical Research Ethics Committee of Kütahya Health Sciences University Faculty of Medicine. Medical records of 287 patients who underwent unilateral TKA under spinal anesthesia at Kütahya City Hospital between June 1, 2024, and June 1, 2025, were reviewed. After exclusion of patients who did not meet the study criteria, a total of 90 patients were included. Patients were divided into three groups: GNB combined with PACB (n = 30), GNB combined with IPACK block (n = 30), and a control group with no peripheral nerve block (n = 30). Demographic data, ASA physical status classification, duration of surgery, block performance times, perioperative and postoperative hemodynamic parameters, postoperative Visual Analog Scale scores at rest and during 45-degree knee flexion, additional analgesic requirements, and patient satisfaction (Likert scale) were recorded. Statistical analyses were performed using appropriate parametric or non-parametric tests, and a p value <0.05 was considered statistically significant. Results: Postoperative early-period VAS scores at rest and during knee flexion were significantly lower in both the GNB combined with PACB and GNB combined with IPACK block groups compared with the control group. Postoperative opioid consumption and the need for additional analgesics were significantly reduced in both combined block groups. No statistically significant difference in analgesic efficacy was observed between the GNB combined with PACB and GNB combined with IPACK block groups. Both combined block techniques demonstrated stable perioperative and postoperative hemodynamic profiles, with no evidence of systemic sympathetic blockade or clinically significant hypotension or bradycardia. Block performance time was significantly shorter in the GNB combined with PACB group compared with the GNB combined with IPACK group, likely due to more superficial and easily identifiable anatomical targets. Patient satisfaction scores were significantly higher in both combined block groups compared with the control group. Discussion: The findings of this study indicate that both GNB combined with PACB and GNB combined with IPACK block are effective and safe analgesic techniques for early postoperative pain control following TKA. Combining GNB with either PACB or IPACK block enables more homogeneous control of anterior and posterior capsular pain by targeting different components of knee joint innervation. The comparable analgesic efficacy of both techniques allows flexibility in block selection based on patient characteristics and surgical requirements. The shorter application time and easier anatomical identification associated with PACB may offer a practical advantage in busy operating room settings and in patients requiring rapid analgesic intervention. IPACK block, on the other hand, appears to play an important complementary role in patients with predominant posterior capsular pain. Preservation of motor function with both techniques represents a significant clinical benefit in terms of early mobilization and rehabilitation. In conclusion, GNB combined with either PACB or IPACK block can be considered effective, safe, and opioid-sparing components of multimodal analgesia strategies following total knee arthroplasty. Given their comparable analgesic efficacy, individualization of block selection based on patient profile, surgical technique, and clinician experience is recommended.