A social psychological perspective on post-disastercampaigns for justice: Strategies in the aftermath of thegrenfell tower fire
Afet sonrası adalet kampanyalarına sosyal psikolojik bakış açısı: Grenfell binası yangını sonrasındaki stratejiler
- Tez No: 996103
- Danışmanlar: PROF. DR. JOHN DRURY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kitle psikolojisi, Politik psikoloji, Siyaset psikolojisi, Sosyal kimlik, Sosyal psikoloji, Mass psychology, Political psychological, Political psychology, Social identity, Psychology-social, Social psychology
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıty Of Sussex
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Önceki araştırmalar bir afet veya acil durum olduğunda insanların birbirlerine pek çok farklı ihtiyaçlar konusunda yardımcı olduklarını göstermiştir. Üstelik, iyileşme sureci boyunca topluluk üyelerinin aktif katılımıyla birlikte toplumun yeniden inşasının ve onarılmasının başarılı ve sürdürülebilir hale geldiği de kanıtlanmıştır. Ancak, afetler üzerine yapılmış daha önceki çalışmalar desteğin sadece topluluk üyeleri tarafından gerçekleşmediğini raporlamaktadır. Bazen, farklı topluluklardan müttefikler (allies) hayatta kalanların ve yaslı ailelerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için bir araya gelebilirler. Bu tez, Grenfell Binası yangını sonrasında hayatta kalanlara ve yaslı ailelere destek veren kampanyacıların adalet arama süreçlerini incelemiştir. Bu araştırmanın genel amacı destek kampanyalarının nasıl ortaya çıktığını ve afetten birincil olarak etkilenmeyen insanların neden bu kampanyaları desteklediğini anlamaktır. Özellikle, afet sonrası kampanyaların nasıl başarılı ya da başarısız olduklarına dair daha iyi bir anlayışa sahip olunması hedeflenmektedir. Sorduğum sorular: 1) Yerel ve genel (geniş) topluluk üyeleri nasıl bir sosyal kimlik paylaşmıştır ve afet topluluğunu ve etkinliklerini güçlendirmek için nasıl afet sonrası adalet kampanyalarına dahil olmuştur? 2) Sokak seferberliği afet sonrasında adalet aramak için nasıl bir strateji olarak kullanılmıştır? 3) Irkçılık ve mağduru suçlama mağdurların kimliklerini ve adalet arama etkinliklerini nasıl gayrimesrulastiriyor? İlk çalışmamda 15 tane kampanya destekleyicisi ile yaptığım görüşmelerin tematik analizleri, müttefiklere ulaşma ve destekleyiciler arasında paylaşılan bir sosyal kimlik inşasının kampanya hedeflerini başarmanın iki ana yolu olduğunu anlamaya yardımcı olmuştur. İkinci çalışmada etnografiyi bir çerçeve olarak kullanmam ve 15 tane daha görüşmenin tematik analizini sonuçlandırmam insanların sadece gruplar oluşturmadıklarını; aynı zamanda kolektif hareketlerini bir grup oluşturmak için ve adaletsizliğin üstesinden gelmek için stratejik bir şekilde attıklarını anlamaya yardımcı olmuştur. Üçüncü çalışmada, eleştirel söylemsel psikoloji bakış açısını, Grenfell binası yangını mağdurlarına saldıran, 416 tane düşmanca tweeti analiz etmek için kullanmak, bu tweetlerin mağdurları ve taleplerini nasıl gayrimesrulastirdirdigini anlamaya yardımcı olmuştur. Tez boyunca kampanya amaçlarını başarmanın ve eylemlerin güçlendirilmesinin, desteğin acil durum topluluğunun ötesinde bir seferberlikle mümkün olabileceği tartışılmıştır. Böylece, kampanya etkinliklerinin stratejik ve kapsayıcı bir şekilde organize edilmesi bu güçlendirmeye katkı sağlayabildiği açıklanmıştır. Son olarak, diğer (daha geniş) topluluktan gelen destek daha görünür olmasına rağmen mağduru suçlamanın da diğer topluluklara ait bireyler tarafından gerçekleşebileceği görülmektedir. Üstelik bu mağduru suçlama sıklıkla ırkçı saldırılar şeklinde olabilmektedir. Böylece, çalışan sınıf ve etnik azınlıklar afetleri daha orantısız bir şekilde deneyimliyor olmasına rağmen, afet sonrasında ırkçı şekilde gerçeklesen mağduru suçlayan saldırılarla yüzleşebilmekte oldukları açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Previous research has shown that people help each other with different types of needs when there is a disaster or emergency. Moreover, it was also evidenced that rebuilding and restoring the community become successful and sustainable when there is an active participation of community members during the recovery process. However, research on previous disasters also reported that the support doesn't only come from the community members. Sometimes, allies from different communities come together with the survivors and bereaved families to meet various types of needs. This thesis examined the justice seeking processes of campaigners who supported survivors and bereaved families in the aftermath of the Grenfell Tower fire. The overall aim of the research was to understand how justice campaigns arise after the disaster and why the people who are not primarily affected by the disaster also support those campaigns. Specifically, I intend to achieve a better understanding about how post-disaster campaigns succeed or fail. I asked: 1) How do local and wider community members share a social identity and engage in post-disaster justice campaigns in order to empower the disaster community and their actions 2) How is street mobilisation used as a strategy to seek justice in the aftermath? 3) How does racism and victim blaming delegitimize the identities of victims and their justice seeking actions? In my first study, thematic analysis of interviews with 15 campaigners helped me to understand that reaching out to allies and building shared social identity among supporters were two main ways to achieve campaign goals. In the second study, using ethnography as a framework and thematic analysis of 15 more interviews helped me to understand that people don't just become groups; they also strategically take collective actions to constitute themselves as a group and try to overcome injustice. In my third study, using a critical discursive psychological approach to analyse 416 hostile tweets which attacked victims of the Grenfell Tower Fire delegitimize them and their demands for justice. Throughout the thesis I argue that achieving campaign goals and empowerment of actions are possible when the support is mobilized from beyond the immediate community. Therefore, organizing campaign events strategically in an inclusive way can contribute to this empowerment. Lastly, even though support from other (wider) communities can be more salient, victim blaming might also happen by individuals from other communities. Moreover, this victim blaming often takes the form of racist attacks. Therefore, even though working class and ethnic minority groups experience disasters disproportionately, they might also face with racist way of victim blaming in the aftermath of a disaster.