Farklı kanal patları ile yapılan endodontik tedavilerde retreatment ile ilgili bir araştırma
Retreatment of root canals filled with various canal sealers: An Investigation
  1. Tez No: 99611
  2. Yazar: ONUR ATİLLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK DALAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Halotan, kök kanal patlan, Ni-Ti aletler, tekrarlayan endodontik tedaviler, tekrarlayan endodontik tedavilerde uygulanan yöntemler. 105, Halothane, root canal sealers, Ni-Ti instruments, retreatment, retreatment techniques. 106
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Farklı Kanal Patları ile Yapılan Endodontik Tedavilerde Retreatment ile İlgili Bir Araştırma Çalışmamızda tekrarlayan endodontik tedavilerde kanal dolgularının kök kanallarından uzaklaştırılmasında uygulanan iki farklı yöntemin çeşitli kanal patlarına göre etkinliklerinin incelenmesi, farklı yapıda kanal patlarının kök kanallarından uzaklaştınlabilme özelliklerinin karşılaştırılması ve koronal, orta ve apikal kanal bölümlerinde kalan artık dolgu maddesi miktarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmamızda 60 adet çekilmiş üst ön keser diş kullanılmıştır. Kök kanalları 50 no'lu kanal eğesine kadar genişletildikten sonra Sealapex, AHPlus ve Ketac-Endo kanal patlan kullanılarak lateral kondensasyonlu güta-perka yöntemiyle doldurulmuştur. Örnekler üç ay süre ile 37°C'de %100 nemli ortamda bekletildikten sonra kanal dolgularının uzaklaştırılması amacıyla Halotan yardımıyla uygulanan K ve H-tipi eğe ve Profile Ni-Ti eğe yönteminden yararlanılmıştır. Daha sonra kökler uzunlamasına ikiye ayrılarak stereomikroskop altında incelenmiş ve görüntüler fotoğraflanmıştır. Elde edilen fotografik görüntüler tarayıcı ile bilgisayara aktarılarak Meteksan Sistem ARGE birimi tarafından geliştirilen bir program sayesinde koronal, orta ve apikal kanal bölümlerinde kalan artık dolgu maddesi yüzeyinin kanal yüzeyine olan oranı yüzde olarak hesaplanmış ve elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgularımıza göre tüm örneklerde kanal yüzeylerinde kalan artık dolgu maddeleri gözlenmiştir. Kanal yüzeylerinde kalan artık dolgu maddesi en fazla miktarda Ketac-Endo ve sırasıyla AHPlus ve Sealapex kanal patı grubunda gözlenmiştir. Kanal dolgularının uzaklaştırılmasında uyguladığımız iki farklı yöntemin etkinliklerini birbirleri ile karşılaştırdığımızda, apikal kanal bölümünde, uygulanan yöntemler arasında istatistiksel olarak belirgin bir farklılık gözlenmemiştir. Ayrıca kanallarda kalan artık dolgu maddesi miktarı en yüksek seviyede apikal, en düşük seviyede ise koronal kanal bölümünde tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Retreatment of Root Canals Filled with Various Canal Sealers: An Investigation. The purpose of this study was to compare the efficiency of two techniques (Halothane/K and H-type file and Halothane/Profile Ni-Ti file) on removing filling materials from root canal system filled with three different root canal sealers (Sealapex, AHPlus and Ketac-Endo). Sixty extracted human maxillary anterior teeth were instrumented up to size 50 and filled with lateral condensation technique using Sealapex, AHPlus and Ketac-Endo as root canal sealer. All teeth were stored in 100% humidity and 37°C for a period of 3 months. At the end of this period, the root canals were retreated by using K and H-type files and Profile Ni-Ti files with halothane. The teeth were split longitudinally into two parts and each specimen was photographed under stereomicroscope. The photographs were digitalized by using a scanner attached to a computer. The ratio of the amount of debris on the coronal, middle and apical parts of canal walls to the root canal surface were evaluated by a program that was developed by Meteksan Sistem Research and Development Department. The obtained results were submitted for statistical analysis. The results of this study indicate that all of the specimens examined had some debris remaining on the root canal walls. The amount of remaining debris on the canal walls was the highest for Ketac-Endo, followed by AHPlus and Sealapex. When comparing the two methods employed, no significant difference was found in the apical parts. Also, the results suggested that the amount of debris remained in apical parts were statistically higher than the coronal and middle parts.