Bilge aileler, güçlü çocuklar eğitim programının anne-baba-çocuk iletişimine ve ebeveynlikte bilinçli farkındalığa etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the wise families, strong children educational program on parent-child communication and conscious awareness in parenting
  1. Tez No: 996114
  2. Yazar: BÜŞRA YEŞİM UYANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi çocuklar, Preschool children
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi dönem çocuklarının anne ve babalarına yönelik geliştirilen“Bilge Aileler, Güçlü Çocuklar”Aile Eğitim Programının anne-baba-çocuk iletişimi ile ebeveynlikte bilinçli farkındalık üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma, karma yöntem kullanılarak yürütülmüş; nicel bölümde ön test–son test–kalıcılık ölçümlü kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel bölümde ise yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmıştır. Çalışma grubunu, İstanbul ili Pendik ilçesinde bulunan bağımsız bir anaokuluna devam eden 60–72 aylık çocukların 22 ebeveyni (10'u deney, 12'si kontrol grubu) oluşturmuştur. Veri toplama sürecinde Eğitim İhtiyaç Belirleme Formu, Görüşme Formu, Anne-Baba-Çocuk İletişimini Değerlendirme Aracı (Arabacı & Ömeroğlu, 2016) ve Ebeveynlikte Bilinçli Farkındalık Ölçeği (Gördesli vd., 2018) kullanılmıştır. Program haftada bir kez olmak üzere 12 hafta boyunca uygulanmıştır. Nicel veriler uygun parametrik olmayan testlerle analiz edilmiştir. Bulgular, deney grubundaki ebeveynlerin hem iletişim becerileri hem de bilinçli farkındalık düzeylerinde ön testten son teste anlamlı düzeyde artış meydana geldiğini ve bu etkinin kalıcılık testinde de sürdüğünü göstermiştir. Kontrol grubunda ise anlamlı bir değişim saptanmamıştır. Nitel analizler, programın ebeveynlerin farkındalık düzeyini artırdığı, iletişimde daha sabırlı, duyarlı ve çözüm odaklı yaklaşım geliştirmelerine katkı sunduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular bütüncül olarak değerlendirildiğinde, geliştirilen aile eğitim programının anne-baba-çocuk iletişimini güçlendirdiği ve ebeveynlikte bilinçli farkındalığı artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma, okul öncesi dönemde ebeveynlere yönelik kanıta dayalı eğitim programlarının önemini vurgulamakta ve gelecekte geliştirilecek uygulamalara yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examined the effects of the“Wise Families, Strong Children”Parent Education Program on parent–child communication and mindful parenting among parents of preschool children. A mixed-methods design was employed, combining a quasi-experimental model with a pretest–posttest–retention test control group and qualitative interviews. The study group consisted of 22 parents of 60–72-month-old children attending an independent kindergarten in the Pendik district of Istanbul (10 in the experimental group and 12 in the control group). Data were collected using the Educational Needs Assessment Form, the Interview Form, the Parent–Child Communication Assessment Tool (Arabacı & Ömeroğlu, 2016), and the Mindful Parenting Scale (Gördesli et al., 2018). The program was implemented over 12 weeks, with one session per week. Quantitative data were analyzed using appropriate non-parametric statistical tests. The findings revealed a significant increase in both parent–child communication skills and mindful parenting levels among parents in the experimental group from pretest to posttest, and this improvement was maintained in the retention test. No significant change was observed in the control group. Qualitative analyses supported the quantitative results, indicating that the program enhanced parents' awareness, strengthened their communication skills, and promoted more patient, sensitive, and solution-oriented interactions with their children. Overall, the findings demonstrate that the parent education program effectively improved parent–child communication and mindful parenting. The study highlights the importance of evidence-based parent education programs in early childhood settings and offers recommendations for future implementations.