TRT2“Koca Sinan”belgeseli: Mimar Sinan yapıları tanıtımı üzerine değerlendirme
The Koca Sinan documentary on TRT 2: An art historical evaluation of the representation of Mimar Sinan's architectural works
  1. Tez No: 996115
  2. Yazar: AMİNE AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZEKİ İBRAHİMGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sanat Tarihi, Radio and Television, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Mimarlığı, Mimar Sinan, Sanat Tarihi Disiplini, Belgesel Anlatımı, Mimari Analiz, Kültürel Miras, Görsel-İşitsel Temsil, Ottoman Architecture, Mimar Sinan, Art History Discipline, Documentary Narrative, Architectural Analysis, Cultural Heritage, Audiovisual Representation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, TRT 2'de yayınlanan Koca Sinan belgesel serisini, sanat tarihi disiplini çerçevesinde karşılaştırmalı ve analitik bir yaklaşımla incelemeyi amaçlamaktadır. On üç bölümden oluşan belgesel serisi, Mimar Sinan'a atfedilen yapıların tanıtımını yapmakta ve Osmanlı mimarlık tarihini geniş izleyici kitlesine aktarmayı hedeflemektedir. Çalışmada, belgesel bölümleri tarihsel bağlam sunumu, mimari özelliklerin sanat tarihi terminolojisiyle açıklanması, Mimar Sinan'ın üslup gelişimiyle ilişkilendirme, akademik terminoloji kullanımı, bilimsel ve tanıtıcı anlatı arasındaki denge, bilgi ve belge kullanımı, kaynağa dayalı anlatım, görsel kurgu, yapıya ayrılan süre, sanat tarihi bilinci, genç nesiller üzerindeki etkisi ve kültürel miras algısı gibi ölçütler doğrultusunda değerlendirilmiştir. Koca Sinan belgesel serisi, akademik sanat tarihi disiplini ile popüler belgesel dili arasında konumlanan; güçlü bir tanıtım işlevi üstlenirken, bilimsel derinlik açısından geliştirmeye açık bir yapım olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the Koca Sinan documentary series broadcast on TRT 2 through a comparative and analytical approach within the framework of the art history discipline. Consisting of thirteen episodes, the documentary series introduces architectural works attributed to Mimar Sinan and seeks to present Ottoman architectural history to a broad audience. Within the scope of the study, the documentary episodes are evaluated according to criteria such as the presentation of historical context, the explanation of architectural features through art historical terminology, their relation to the development of Mimar Sinan's stylistic evolution, the use of academic terminology, the balance between scientific analysis and promotional narration, the use of information and documentary sources, source-based narration, visual editing and structure, the adequacy of time allocated to the architectural works, the formation of art historical awareness, their impact on younger generations, and the perception of cultural heritage. The Koca Sinan documentary series is positioned between the academic discipline of art history and popular documentary language; while it fulfills a strong promotional function, it is evaluated as a production that remains open to further development in terms of scientific depth.