Öğretmenlerin dijital teknolojiyi kullanma becerileri ile çalışma motivasyonları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' digital technology skills and their work motivation
  1. Tez No: 996132
  2. Yazar: CANSU DEMİR POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR BULUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim teknolojisi, Öğretmenler, Education technology, Teachers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada öğretmenlerin dijital teknolojiyi kullanma becerileri ile çalışma motivasyonları arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modellerine bağlı ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara ilinin merkez ilçelerinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında görev yapmakta olan 408 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Akpınar (2003) tarafından hazırlanan ve Güneş (2016) tarafından yeniden düzenlenen her biri 5 seçenekten ve 27 maddeden oluşan“Teknoloji Kullanım Ölçeği”ile Ceviz (2018) tarafından hazırlanan her biri 5 seçenekten ve 30 maddeden oluşan“ Mesleki Motivasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler aritmetik ortalama, standart sapma, frekans, yüzde, Mann Whitney-U Testi, Kruskal Wallis-H Testi, Pearson çift yönlü korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi teknikleri ile analiz edilmiştir. Araştırmada öğretmenlerin dijital teknolojiyi kullanma becerilerine ilişkin algılarına, dijital teknolojiyi kullanma becerilerinin cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, mesleki kıdem, okutulan öğrenci sayısı ve eğitim verilen öğretim kademesi değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğine, çalışma motivasyonları ile ilgili algılarına, çalışma motivasyonlarının cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, mesleki kıdem, okutulan öğrenci sayısı ve eğitim verilen öğretim kademesi değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırmada dijital teknolojiyi kullanma becerileri ile çalışma motivasyonları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığına yer verilmiştir. Elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin dijital teknolojiyi kullanma becerileri ile çalışma motivasyonları arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study sought to determine the relationship between teachers' digital technology skills and their work motivation. The study used a correlational survey model based on quantitative survey methods. The sample consisted of 408 teachers working in state schools affiliated with the Ministry of National Education in the central districts of Ankara province. The data collection tools used in the study were the“Technology Use Scale”prepared by Akpınar (2003) and revised by Güneş (2016), consisting of 27 items, each with 5 options, and the“Professional Motivation Scale”prepared by Ceviz (2018), consisting of 30 items, each with 5 options. The data were analyzed using arithmetic mean, standard deviation, frequency, percentage, Mann Whitney-U Test, Kruskal Wallis-H Test, Pearson two-way correlation analysis, and multiple regression analysis techniques. The study examined teachers' perceptions on their digital technology skills, whether their digital technology skills differed according to gender, age, marital status, educational status, professional seniority, number of students taught, and level of education provided variables, the study examined their perceptions on work motivation, whether their work motivation differed according to gender, age, marital status, educational status, professional seniority, number of students taught and level of education provided variables. The study investigated whether there was a significant between digital technology skills and work motivation. The findings indicated a significant correlation between teachers' digital technology skills and their work motivation.