İşitsel olanın izini sürmek: İstanbul'da modifiye araç kullanıcıları, kent ve erkeklik
Tracing the auditory: Istanbul's modified car users, urban space and masculinity
  1. Tez No: 996141
  2. Yazar: ÇİSEL KARACEBE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİSBET GAMZE TOKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Hegemonik erkeklik, Hegemonic masculinity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez, İstanbul'da modifiye araç kullanıcılarının ses üretme pratikleri üzerinden toplumla kurdukları ilişkileri, topluluk olma hâllerini ve kent mekânıyla geliştirdikleri bağları incelemektedir. Çalışma, büyük ölçüde genç erkeklerden oluşan bu kullanıcıların ses aracılığıyla nasıl bir kimlik, aidiyet ve görünürlük biçimi kurduklarını; bu süreçte erkeklik deneyimlerinin ve performatif jestlerin rolünü anlamayı amaçlamaktadır. Kent yaşamında yüksek sesleriyle dikkat çeken modifiye araçlar çoğu zaman rahatsızlık kaynağı olarak tartışılsa da bu tezde söz konusu sesler, duygulanımsal, mekânsal ve toplumsal ilişkilerle iç içe geçen bir ifade biçimi olarak ele alınmaktadır. Araştırma, saha gözlemleri ve dijital etnografiyle desteklenmekte; modifiye araç kullanıcılarının ses aracılığıyla kamusal alanda nasıl“duyulur”hâle geldiklerini, bu pratiklerin ne tür karşılaşmalar ve gerilimler ürettiğini tartışmaktadır. Bu çerçevede ses, kullanıcılar arasında ortaklık ve topluluk hissi kuran bir etkileşim zemini olduğu kadar, çevrede rahatsızlık ve mesafe duygularını da tetikleyebilen bir akustik sınır üretimi olarak düşünülmektedir. Çalışma, sesin fiziksel ve dijital ortamlarda dolaşıma girişini izleyerek, işitsel pratiklerin iletişim, öznel ifade ve kentte yer edinme mücadeleleriyle nasıl kesiştiğini; hangi seslerin“makul”ve hangilerinin“fazla”olarak değerlendirildiğini toplumsal cinsiyet ve kent bağlamında ele almaktadır. Bu çalışma, gürültü kavramsallaştırması, işitsel kültür, akustik topluluk, kent sosyolojisi ve dijital medya çalışmaları kesişiminde yer alan güncel tartışmalara katkı sunmayı hedeflemektedir. Araştırma, sesin işitsel bir deneyim olmanın ötesinde, mekânsal aidiyet, toplumsal tanınma ve sınıfsal görünürlükle iç içe geçen bir ifade biçimi olduğunu öne sürmektedir. Sonuç olarak tez, modifiye araç kullanıcılarının gündelik ses pratiklerini kentte duyulma, görünür olma ve yer edinme mücadeleleri bağlamında analiz ederek çağdaş kentsel yaşamın akustik boyutunu anlamaya yönelik eleştirel bir bakış sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationships that modified-car users in Istanbul establish with society, the forms of community-making they create, and the ties they develop with urban space through their sound-producing practices. Focusing on a group largely composed of young men, the study aims to understand how they construct identities, belonging, and visibility through sound, and the role that masculine experiences and performative gestures play in this process. Although modified cars are often discussed in urban life as a source of disturbance due to their loudness, this thesis approaches these sounds as a form of expression entangled with affective, spatial, and social relations. Supported by field observations and digital ethnography, the research discusses how modified-car users become“audible”in public space through sound, and what kinds of encounters and tensions these practices generate. In this framework, sound is conceived both as an interactional ground that produces a sense of sharedness and community among users and as a production of acoustic boundaries that can also trigger feelings of annoyance and distance in surrounding publics. By tracing how sound circulates across physical and digital environments, the study explores how auditory practices intersect with communication, subjective expression, and struggles to claim a place in the city, and how particular sounds come to be evaluated as“reasonable”or“too much”in relation to gender and urban life. Situated at the intersection of contemporary debates on conceptualizations of noise, auditory culture, acoustic communities, urban sociology, and digital media studies, this thesis seeks to contribute to these fields. It argues that sound is not merely an auditory experience but also a form of expression deeply interwoven with spatial xiv belonging, social recognition, and classed visibility. Ultimately, by analyzing modified-car users' everyday sonic practices in terms of their struggles to be heard, to be seen, and to secure a place in the city, the thesis offers a critical perspective on the acoustic dimensions of contemporary urban life.