Karaman'da komşuluk ve komşuluk kültürü
Neighborhood and neighborhood culture in Karaman
  1. Tez No: 996145
  2. Yazar: ŞENAY CANBULAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TOPCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre sosyolojisi, Environmental sociology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kto Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Karaman ilinde komşuluk ilişkilerinin mevcut durumunu ve bu ilişkileri etkileyen faktörleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve tarama modeli benimsenmiştir. Veriler, 2025 yılının Eylül-Kasım aylarında 403 katılımcıdan anket yoluyla toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler ve Ki-Kare testi kullanılmıştır. Bulgular, Karaman'da komşuluk ilişkilerinin hâlâ güçlü olduğunu göstermektedir. Katılımcıların %80,9'u komşularıyla görüşmekte ve %62,8'i komşularından memnundur. Ancak %19,1'inin komşularıyla hiç ilişkisi olmaması, modern kent yaşamının bireyselleştirici etkisinin başladığına işaret etmektedir. İkamet süresi, komşuluk ilişkilerinin kurulmasında belirleyici bir faktördür. Yeni taşınanların %54,5'i komşularıyla görüşmezken, 5 yıl ve üzeri ikamet edenlerde bu oran %88'in üzerine çıkmaktadır. Kadınlar (%84,5) erkeklere (%76,8) göre daha fazla komşularla görüşmektedir. Eğitim düzeyi ile komşuluk ilişkileri arasında ters orantı bulunmaktadır; üniversite mezunlarının %26,9'unun komşularıyla hiç ilişkisi yoktur. Ev eşyası alış-verişi en yaygın yardımlaşma biçimi (%72,0), para alış-verişi ise en az yaygın biçimdir (%32,8). Komşu seçiminde mahremiyete saygı (%77,4), dürüstlük (%77,2) ve mahalle sorunlarına duyarlılık (%74,0) en önemli özelliklerdir. Katılımcıların %56,1'i komşularla anlaşmazlık yaşamış olup, dedikodu (%20,1) ve iletişim eksikliği (%28,8) en yaygın sorunlardır. Konut tipi komşuluk etkileşimini doğrudan etkilemektedir. Bahçeli evlerde yaşayanların %90,0'ı komşularla görüşürken, yatay tek katlı evlerde bu oran %27,3'tür. Araştırma, modernleşme ve sosyo-ekonomik farklılaşmanın geleneksel komşuluk ilişkilerini dönüştürdüğünü ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimeler Komşuluk ilişkileri, sosyal sermaye, kent sosyolojisi, Karaman, toplumsal dayanışma
Özet (Çeviri)
This research aims to reveal the current state of neighborhood relations in Karaman and the factors affecting these relations. Quantitative research method and survey model were used. Data were collected from 403 participants through questionnaires between September-November 2024. Descriptive statistics and Chi-Square test were used for data analysis. Findings show that neighborhood relations are still strong in Karaman. 80.9% of participants interact with their neighbors and 62.8% are satisfied with them. However, 19.1% having no relationship indicates the beginning of individualizing effects of modern urban life. Residence duration is a determining factor in establishing neighborhood relations. While 54.5% of new residents do not interact with neighbors, this rate rises above 88% for those residing 5 years or more. Women (84.5%) interact with neighbors more than men (76.8%). There is an inverse relationship between education level and neighborhood relations; 26.9% of university graduates have no relationship with neighbors. Household item exchange is the most common form of assistance (72.0%), while money exchange is the least common (32.8%). In neighbor selection, respect for privacy (77.4%), honesty (77.2%), and sensitivity to neighborhood problems (74.0%) are the most important characteristics. 56.1% of participants have experienced disagreements, with gossip (20.1%) and lack of communication (28.8%) being the most common problems. Housing type directly affects neighborhood interaction. While 90.0% of those living in houses with gardens interact with neighbors, this rate is 27.3% in horizontal single-story houses. The research reveals that modernization and socio-economic differentiation transform traditional neighborhood relations. Keywords Neighborhood relations, social capital, urban sociology, Karaman, social solidarity