Yetiştirici koşullarında merinos koyunlarında döl verimi ile kuzularda büyüme ve yaşama gücü özelliklerinin belirlenmesi
Determination of fertility in merino sheep and growth and survival characteristics in lambs under breeder conditions
  1. Tez No: 996178
  2. Yazar: MURAT ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER TÜFEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Döl verimi, Merinos, Yaşama gücü, Merino, Vitality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada yetiştirici koşullarında Merinos koyunlarında döl verimi ile kuzularda büyüme ve yaşama gücü özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma üç yıl sürdürülmüş olup, çalışma süresince 312 baş Merinos koyunu ve 409 baş Merinos kuzu kullanılmıştır. Çalışmada incelenen döl verimi özellikleri kapsamında kuzulama oranları üç yıl için sırasıyla %95.3, %93.5 ve %94.6; kısırlık oranları ise %4.7, %6.5 ve %5.4 olarak tespit edilmiştir. Doğum tiplerine göre tek doğum oranları %89.1, %87.5 ve %85.2; ikiz doğum oranları %10.9, %12.5 ve %14.8 olarak belirlenmiştir. Döl verimi parametrelerinden koç altı koyun başına doğan kuzu sayısı sırasıyla 1.26, 1.29 ve 1.36; doğuran koyun başına düşen kuzu sayısı ise 1.33, 1.37 ve 1.44 olarak hesaplanmıştır. Kuzu doğum ağırlıkları bakımından değerlendirildiğinde, 2023, 2024 ve 2025 doğumlu kuzularda ortalama doğum ağırlıkları sırasıyla 3.46 kg, 3.13 kg ve 3.25 kg olarak belirlenmiştir. Anne yaş gruplarına göre yapılan değerlendirmede, 2–3 yaşlı, 4–5 yaşlı ve 6 yaş ve üzeri koyunlardan doğan kuzuların doğum ağırlıkları sırasıyla 3.31 kg, 3.19 kg ve 3.38 kg olarak saptanmıştır. Cinsiyet ve doğum tipine göre kuzu doğum ağırlıkları; dişi kuzularda 3.20 kg, erkek kuzularda 3.45 kg, tek doğanlarda 3.65 kg ve ikiz doğanlarda 2.94 kg olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, elde edilen bulgular sürüde döl verimi ve kuzuların yaşama gücü performansının genel olarak iyi düzeyde olduğunu ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, özellikle gebeliğin son döneminde uygulanacak besleme stratejilerinin iyileştirilmesi, kuzu doğum ağırlıklarının artırılmasına önemli katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the fertility and the growth and survival traits of lambs in Merino ewes under breeder conditions. The study was conducted for three years, and 312 Merino ewes and 409 Merino lambs were used. Within the scope of the fertility traits examined in the study, lambing rates were determined as 95.3%, 93.5%, and 94.6%, and infertility rates were 4.7%, 6.5%, and 5.4%, respectively. By birth type, single birth rates were determined as 89.1%, 81.8%, and 80.6%, and twin birth rates were 10.9%, 12.5%, and 14.8%. From the fertility parameters, the number of lambs born per ram were calculated as 1.26, 1.29, and 1.36, respectively, and the number of lambs per lambing ewe was calculated as 1.33, 1.37, and 1.44. When lamb birth weights were evaluated, the average birth weights of lambs born in 2023, 2024, and 2025 were determined to be 3.46 kg, 3.13 kg, and 3.25 kg, respectively. Based on maternal age groups, the birth weights of lambs born to 2–3-year-old, 4–5-year-old, and 6-year-old and older ewes were determined to be 3.31 kg, 3.19 kg, and 3.38 kg, respectively. Lamb birth weights by gender and birth type were determined to be 3.20 kg for female lambs, 3.45 kg for male lambs, 3.65 kg for singletons, and 2.94 kg for twins. In conclusion, the findings suggest that the flock's fertility and lamb survival performance were generally good. Furthermore, improving feeding strategies, particularly in the final stages of pregnancy, will significantly contribute to increasing lamb birth weights.