Standart kemik defektlerinde ultrasonik stimülasyonla kemik rejenerasyonunun karşılaştırmalı olarak incelenmesi
The Comparative evaluation of bone regeneration in standart bone defects by ultrasonic stimulation
  1. Tez No: 99618
  2. Yazar: EBRU AÇAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEJAT BORA SAYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik rejenerasyonu, ultrasonik terapi, kemik morfbgenetik protein-2, hidroksiapatit 60, Bone regeneration, ultrasonic therapy, bone morphogenetic protein-2, hydroxylapatite 61
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Standart Kemik Defektlerinde Ultrasonik Stimûlasyonla Kemik Rejenerasyonunun Karşılaştırmak Olarak İncelenmesi Ultrasonik terapinin HA taşıyıcılığındaki BMP-2 ile kombine uygulamasının kemik rejenerasyonuna etkisinin kontrol grubuyla kıyaslamalı olarak incelenmesini amaçlayan bu deneysel çalışmada on adet tavşan kullanılmıştır. Deneklerin femurlan, uygulama yeri olarak seçilmiş;.bu bölgelerde her iki tarafta 2'şer adet olmak üzere 10 tavşanda toplam 40 adet defekt açılması planlanmıştır. 4 deneğin, her iki tarafına açılmış olan defektlerden bir tanesi boş bırakılırken; diğerine defekti tam dolduracak şekilde ve eşit miktarlarda HA kondu. 2 denekte yine her iki taraftaki kavitelerden birine HA, diğerine BMP-2 + HA ile karıştırılarak, kemik defektlerini tam kapatacak şekilde uygulandı. Diğer 4 denekte defektlerden biri boş bırakılıp; diğerine BMP- 2 + HA karışımı uygulandı. Postoperatif dönemde 1. günden başlayarak deneklerin sağ bacaklanndaki defekt bölgelerine 0,5 W/cm2 de, haftada 7 kez, S dakika süre ile, 1 MHz frekansta, sürekli ( continue ) modda ultrasonik terapi uygulandı. Klinik olarak operasyon yapılan bölgelerdeki cilt üzerinde hiperemi, yabancı cisim reaksiyonu, partikül migrasyonu olup olmadığı değerlendirildi Birinci ve dördüncü haftanın sonunda elde edilen örneklerde klinik ve histopatolojik değerlendirmeler yapıldı. Sonuç olarak en iyi kemik rejenerasyonu; ultrasonik terapi uygulanan BMP-2 + HA karışım grubunda izlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Comparative Evaluation of Bone Regeneration in Standart Bone Defects by Ultrasonic Stimulation The aim of this research which has been performed on 10 rabbits is to evaluate the effect of ultrasonic therapy on bone regeneration by BMP-2 carried to HA. The material has been applied to both of the femoral bones of all rabbits. 2 defects have been prepared in each femur of the animals. As a result totally 40 defects have been created in 10 rabbits. In the first group which is consisting of 4 animals one of the femur defects in each has been left empty whereas the other one has been filled up with HA. In the other group consisting of 2 rabbits, one of the defects has been filled up with HA and the other one with BMP-2 + HA. In the last group of 4 rabbits one of the defects has been left empty and the other one has been fiilled up with BMP- 2 + HA. Begining from the first day continious ultrasonic therapy has been applied to the defects on the right femur every day for a period of 5 minutes. The frequency of this application has been calibrated to be 1 MHz and density as 0,5 W/cm2 daily. Postoperatively, occurence of hyperemia, particle migration and foreign body reaction in the operational sites has been evaluated clinically. Clinical and histopathological examinations have been repeated at the end of the first and fourth week. The result of this study reveals that bone regeneration is better in the BMP-2 combined with ultrasonic therapy group compared to the control group.