Çift dilli çocukların okula uyum sürecine ilişkin öğretmen deneyimleri
Teachers' experiences regarding the school adaptation process of bilingual children
- Tez No: 996232
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVCAN YAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, Okula uyum, Çok kültürlülük, Preschool education, School adjustment, Multiculturalism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönemdeki çift dilli çocukların okula uyum süreçlerini öğretmen görüşleri doğrultusunda incelemektir. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden fenomenolojik yaklaşıma göre yürütülmüştür. Çalışma grubunu, sınıfında hâlihazırda ya da daha önce çift dilli çocuk bulunan, en az beş yıl mesleki deneyime sahip 10 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, öğretmenlerin çift dilliliği hem sınıf ortamını zenginleştiren bir unsur hem de özellikle dil bariyeri, aile desteği eksikliği ve akran ilişkilerinde yaşanan sorunlar nedeniyle uyum sürecini zorlaştıran bir faktör olarak algıladıklarını göstermektedir. Çift dilliliğe sahip olan çocukların uyum sürecinde çekinme, dışlanma, dil becerilerine bağlı uyum farklılıkları ve zamanla gelişen zorunlu kabullenme örüntülerinin öne çıktığı belirlenmiştir. Öğretmenlerin uyumu desteklemek amacıyla akran desteği, oyunlaştırma, güvenli bağ kurma ve aile katılımını güçlendirme stratejilerine başvurdukları tespit edilmiştir. Sonuç olarak araştırma, çift dilliliğin okul öncesi dönemde çocukların okula uyum sürecini çok boyutlu biçimde etkilediğini ve bu sürecin kültüre duyarlı, kapsayıcı ve ilişki temelli yaklaşımlarla desteklenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the school adaptation processes of preschool bilingual children based on teachers' perspectives. The study was conducted using a phenomenological qualitative research design. The study group consisted of 10 preschool teachers with at least five years of professional experience who currently have or previously had bilingual children in their classrooms. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed using thematic analysis. The findings indicate that teachers perceive bilingualism as both an enriching factor in the classroom and a challenge to the adaptation process, mainly due to language barriers, limited family support, and difficulties in peer relationships. Bilingual children were found to experience reluctance, social exclusion, language-related differences in adaptation, and gradually developing patterns of compulsory acceptance. Teachers reported using peer support, play-based strategies, secure relationship building, and increased family involvement to support adaptation. The study concludes that bilingualism affects preschool children's school adaptation in a multidimensional way and should be supported through culturally responsive and inclusive approaches.