Küresel gıda krizine arz yönlü yaklaşım: Finike Ovası örneği
A supply-side approach to the global food crisis: The case of the Finike Plain
  1. Tez No: 996247
  2. Yazar: CEM KARAOĞLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMALİ SARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda Krizi, İklim Değişikliği, Tarımsal Faaliyetler, Afetler, Finike Ovası, Food Crisis, Climate Change, Agricultural Activities, Disasters, Finike Plain
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Gıda krizi meselesi sadece az gelişmiş ülkeler için değil gelişmiş ülkelerdeki dezavantajlı gruplar için de bir problemdir. Tüm dünyanın sağlıklı gıdaya yeterli düzeyde ulaşamadığı takdirde de bu problem var olmaya devam edecektir. Türkiye ölçeğinde de gıda enflasyonunun düşürülmesi, geleceğe yönelik gıda güvencesinin sağlanması önemlidir. Ulusal literatürde gıda krizlerinin yerel ölçekteki yansımalarına yönelik saha çalışmalarında bir eksiklik olduğu görüldüğü için Türkiye'nin önde gelen tarımsal üretim alanlarından birisi olan Finike Ovası'ndaki tarımsal faaliyetlere bu açıdan yaklaşılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, küresel gıda krizlerine sebep olan unsurların Finike Ovası'nda gerçekleştirilen tarımsal faaliyetler üzerindeki yansımalarını coğrafi bakış açısıyla ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda 2024 yılının Ekim ayından 2025 yılının Temmuz ayına kadar çalışma sahasında ağırlıklı üreticiler olmak üzere komisyoncular ve tüccarlar gibi üretilen ürünlerin pazarlara ulaştırılmasında rolü olan diğer paydaşları da kapsayacak şekilde toplam 52 kişiyle görüşmeler gerçekleştirilmiş ve katılımcılara yarı yapılandırılmış görüşme formları uygulanmıştır. Görüşmeler Microsoft Word'de elektronik metin belgesine çevrildikten sonra yapılan içerik analizi neticesinde 44 metin belgesi Maxqda programına aktarılarak kodlama işlemleri gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan kodlardan ilgili olanlar gruplandırılarak alt temalar belirlenmiş, alt temalardan da gıda krizi temasına ulaşılmıştır. Tümevarım metoduyla elde edilen gıda krizi kavram haritasına göre izlenen tarım politikaları, iklim değişikliği, artan girdi maliyetleri, tarım ürünlerinin fiyatlarında gerçekleştirilen spekülasyonlar, zaman zaman ülkeler arasında yaşanan siyasi gerilimler, savaşlar, küresel salgınlar gibi tedarik zincirini kesintiye uğratan unsurların çalışma sahasındaki tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca sahada gerçekleştirilen görüşmeler ve yapılan periyodik gözlemler neticesinde üreticilerin yaş ortalamasının yüksek olması ve gençlerin tarıma ilgisiz kalması da sahada gözlenen bir diğer sorundur. Sahada sağlıklı bir işleyişe sahip üretici birliğinin veya tarım kooperatiflerinin olmaması ise en büyük eksikliktir. Yerel üretimin gelecekte de devamı için gençlerin tarıma teşvik edilmesi ve gerekirse devlet eliyle tarım kooperatiflerinin oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The food crisis is not only a problem for developing countries but also for disadvantaged groups in developed countries. This problem will persist as long as the entire world cannot access sufficient healthy food. Reducing food inflation and ensuring future food security are also important in Turkey. Since there is a lack of field studies on the local reflections of food crises in the national literature, an attempt has been made to approach agricultural activities in the Finike Plain, one of Turkey's leading agricultural production areas, from this perspective. This study aims to reveal the reflections of the factors causing global food crises on agricultural activities carried out in the Finike Plain from a geographical perspective. To this end, interviews were conducted with a total of 52 individuals, primarily producers but also including other stakeholders involved in bringing the produced goods to market, such as commission agents and traders, between October 2024 and July 2025. Semi-structured interview forms were administered to the participants. After the interviews were converted into electronic text documents in Microsoft Word, content analysis was performed, and 44 text documents were transferred to the Maxqda program for coding. Relevant codes were grouped to identify sub-themes, and from these sub-themes, the food crisis theme was reached. According to the food crisis concept map obtained through the inductive method, it has been concluded that agricultural policies, climate change, rising input costs, speculation on agricultural product prices, and factors disrupting the supply chain, such as political tensions between countries, wars, and global pandemics, have negatively affected agricultural activities in the field. Furthermore, interviews conducted in the field and periodic observations reveal that another problem observed in the field is the high average age of producers and the lack of interest in agriculture among young people. The absence of a healthy producer union or agricultural cooperatives in the field is the biggest shortcoming. It is recommended that young people be encouraged to engage in agriculture and, if necessary, agricultural cooperatives be established by the state to ensure the continuation of local production in the future.