19. yüzyıl el yazmalarında durak bezemeleri
Decorative stop marks in 19th-century manuscripts
  1. Tez No: 996265
  2. Yazar: AYŞE NUR AKMEHMEDOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ELİTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Süslemeler, Tezhib sanatı, Ornamentations, Illumination art
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada 19. yüzyıl yazmalarındaki duraklar, form, renk, teknik ve üslûp bakımından incelenmiş, çizimleri yapılmış, dijital ortamda renklendirilmiştir. Ayrıca bazı eserlerdeki duraklar bire bir alınarak murakka üzerine uygulanmıştır. Üç bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, giriş başlığı altında amaç, kapsam ve yöntemden bahsedilmiştir. İkinci bölümde tezhip sanatı ve el yazması eserlerde bezemeli kısımlar hakkında bilgiler yer almaktadır. Üçüncü bölüm tezin katalog kısmıdır. Bu bölümde farklı kütüphane ve koleksiyonlardan 8 adet Kur'ân-ı Kerîm, 11 adet vakfiye ve 1 adet delâilü'l-hayrât kapsamında 19. Yüzyıl durak bezemeleri incelenmiştir. İncelenen eserlerin durakları dijital ortamda çizilmiş, aynı zamanda aslına uygun olarak renklendirilmiştir. Ayrıca bazı eserlerdeki duraklar seçilerek yeniden üretilen özgün bir eserde uygulanmıştır. Karşılaştırma, değerlendirme ve sonuç kısmıyla tez nihayetlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research examines the pauses in 19th-century manuscripts in terms of form, color, technique, and style; their drawings are made and they are digitally colored. Furthermore, some pauses from the manuscripts are reproduced on muraqqa (a type of calligraphic artwork). The thesis, consisting of three sections, begins with an introduction outlining the aim, scope, and methodology. The second section provides information on the art of illumination and the decorative elements in manuscripts. The third section is the catalog. In this section, 19th-century pause decorations from 8 copies of the Kur'ân-ı Kerîm, 11 waqf deeds, and 1 dalail al-hayrat (a collection of Islamic texts) from various libraries and collections are examined. The pauses from the examined works are digitally drawn and colored to match the originals. Additionally, some pauses from the manuscripts are selected and applied to an original work that has been reproduced. The thesis concludes with a comparison, evaluation, and conclusion section.