Türkçe eğitiminde yaratıcı drama ile ilgili çalışmalar üzerine bir inceleme
An investigation of studies on creative drama in Turkish language education
- Tez No: 996338
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama, Türkçe eğitimi, drama yöntemi, Creative drama, Turkish education, drama method
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 2010-2025 yılları arasındaki Türkçe eğitiminde yaratıcı drama ile ilgili tez ve makalelerin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Çalışma kapsamında Türkçe eğitiminde yaratıcı drama üzerine yazılan çalışmalar belirlenirken amaçsal örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklemeye başvurulmuştur. İlgili makale ve tezlerin belirlenmesi sürecinde“Türkçe eğitimi”,“yaratıcı drama”,“drama yöntemi”anahtar sözcükleri kullanılarak tarama yapılmıştır. Tarama sonucunda 90 çalışmaya ulaşılmıştır. Bu çalışmalar arasından araştırmanın ölçütlerine uygun 35 makale incelemeye dahil edilmiştir. Bu doğrultuda YÖK Ulusal Tez Merkezi üzerinden yapılan araştırmada Türkçe eğitiminde yaratıcı drama yönteminin kullanımıyla ilgili olarak ulaşılan 16 yüksek lisans, 8 doktora tezi de araştırmanın kapsamına alınmıştır. Söz konusu tez ve makalelerin araştırma konuları, amaçları, deseni, örneklemi, veri toplama araçları, yıllara göre dağılımı, drama yöntemini kullanımına yönelik sonuçları detaylı şekilde incelenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda; Türkçe öğretimi alanındaki araştırmaların niceliksel açıdan sınırlı bir düzeyde kaldığı, yıllar içerisinde doğrusal bir artış eğilimi göstermediği, drama yönteminin özellikle dil becerilerinin geliştirilmesinde etkili olduğu, öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının öz yeterliklerini belirlemeye odaklanıldığı, araştırmaların ağırlıklı olarak nicel desende yürütüldüğü, çalışma gruplarının daha çok ortaokul öğrencileri olduğu, veri toplama sürecinde sonuç odaklı araçların daha çok kullanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine graduate theses and articles related to creative drama in Turkish education published between 2010 and 2025 based on various variables. The research was conducted using document analysis, a qualitative research method. Within the scope of the study, criterion sampling, one of the purposeful sampling methods, was employed to determine the works to be analyzed. The search process was carried out using the keywords“Turkish education”,“creative drama”and“drama method”. Although the initial search yielded 90 studies, a total of 35 articles that met the inclusion criteria were selected for the final analysis. Additionally, 16 masters theses and 8 doctoral dissertations accessed through the Council of Higher Education National Thesis Center were included in the scope of the research. The research themes, objectives, designs, samples, data collection tools, chronological distribution, and results regarding the use of the drama method in these publications were examined in detail. The results of the research indicate that studies in the field of Turkish teaching remain quantitatively limited and do not demonstrate a linear upward trend over the years. It was found that the drama method is particularly effective in developing language skills and that a significant portion of the research focuses on determining the self-efficacy of teachers and pre-service teachers. Furthermore, it was observed that the studies were predominantly conducted using quantitative designs, the study groups mostly consisted of secondary school students, and result-oriented tools were more frequently utilized during the data collection process.