Elektrokardiyografideki V1 derivasyonu P dalga uç kuvvetinin ve frontal QRS-T açısının inme hastalarında infarktan sorumlu arter ve inme mortalitesi ile ilşkisi
The relationship of the P-wave terminal force in lead V1 and the frontal QRS-T angle on electrocardiography with the infarct-related artery and stroke mortality in stroke patients
  1. Tez No: 996353
  2. Yazar: BAHAR ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN BİLGE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Acil Tıp, Neurology, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, QRS kompleksi, Acute ischemic stroke, QRS complex
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, acil servise serebrovasküler hastalık (inme) tanısıyla başvuran hastalarda elektrokardiyografik bazı parametrelerin prognoz ile ilişkisini araştırmayı amaçlamaktadır. İnme, dünya genelinde engellilik ve ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan önemli bir sağlık sorunudur. İnme geçiren hastaların yaklaşık %30'u bir yıl içinde hayatını kaybederken, hayatta kalanların önemli bir kısmında fonksiyonel kısıtlılık gelişmektedir. İnme temelde iki ana gruba ayrılmaktadır: iskemik inme ve hemorajik inme. İskemik inme, serebral damarların tıkanması sonucu gelişirken; hemorajik inme damarların yırtılması sonucu oluşan kanama ile ortaya çıkar. İnme sırasında ve sonrasında elektrokardiyogramda çeşitli ritim ve repolarizasyon değişiklikleri görülebilmektedir. Bu çalışmada özellikle frontal QRS-T açısı ve V1 derivasyonunda P dalga uç kuvveti (V1PDUK) gibi EKG parametrelerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu parametrelerin kardiyovasküler hastalıklarda prognostik değeri bilinse de inme ile ilişkileri hakkında yeterli veri bulunmamaktadır. Araştırmada acil serviste serebrovasküler hastalık tanısı alan hastaların EKG bulguları kontrol grubu ile karşılaştırılarak prognozla ilişkisi değerlendirilmektedir. Çalışmanın amacı, kolay ulaşılabilir bir yöntem olan EKG üzerinden elde edilen verilerle erken tanı ve hasta takibine katkı sağlayabilecek yeni bir değerlendirme yaklaşımı geliştirmektir
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between certain electrocardiographic parameters and prognosis in patients diagnosed with cerebrovascular disease (stroke) in the emergency department. Stroke is one of the leading causes of disability and the second most common cause of death worldwide. Approximately 30% of patients who experience a stroke die within one year, and many survivors develop significant functional disabilities. Stroke is generally classified into two main types: ischemic stroke and hemorrhagic stroke. Ischemic stroke occurs due to the obstruction of cerebral blood vessels, whereas hemorrhagic stroke results from the rupture of blood vessels and subsequent bleeding. Various electrocardiographic changes, including rhythm and repolarization abnormalities, may occur during and after a stroke. In this study, electrocardiographic parameters such as the frontal QRS-T angle and the P-wave terminal force in lead V1 (V1PTF) are specifically evaluated. Although these parameters are known to have prognostic value in cardiovascular diseases, their relationship with stroke has not been sufficiently investigated. Therefore, electrocardiographic findings of patients with cerebrovascular disease are compared with those of a control group to evaluate their association with short-term prognosis. The aim of the study is to determine whether easily obtainable ECG parameters can contribute to early diagnosis and closer follow-up of patients with stroke.