Dijital toplum, çocuklara yönelik dijital riskler ve ebeveynlerin algı, tutum ve başa çıkma stratejileri
Digital society digital risks for children and parents' perceptions, attitudes and coping strategies
  1. Tez No: 996367
  2. Yazar: EZGİ ÖZGÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN DELİBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Ebeveynlik, Risk Algısı, Dijital Toplum, Aile, Çocuk, Aile sistemi, Risk toplumu, Çocukluk dönemi, Digital Parenting, Risk Perception, Digital Society, Family, Child, Family system, Risk society, Childhood
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, dijital toplumda ebeveynlerin dijital risk algılarını ve bu risklerle başa çıkma stratejilerini sosyolojik bir perspektifle incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın odağında, 6-12 yaş arası çocuğa sahip ebeveynlerin, dijital ortamların sunduğu fırsat ve riskler karşısında geliştirdikleri algılar, tutumlar ve gündelik yaşam pratikleri yer almaktadır. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak yürütülen çalışmada, Aydın ilinde yaşayan 24 ebeveynle yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiş, dijital risklerin gerçek ve algısal boyutları, bilgi akışındaki yön değişimi, ebeveynlik rollerinin dönüşümü ve aile içi dijital iletişim pratikleri üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları, dijital çağda ebeveynliğin yalnızca denetim temelli değil, aynı zamanda müzakere, farkındalık ve dönüşüm temelli bir yapıya büründüğünü göstermektedir. Çalışma, dijital ebeveynlik alanındaki sosyolojik boşluğa katkı sağlamayı ve uygulayıcılara yön gösterici öneriler sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze parents' perceptions of digital risks and their coping strategies within the context of the digital society from a sociological perspective. The research focuses on the perceptions, attitudes, and daily life practices developed by parents of children aged 6–12 in response to the opportunities and threats presented by digital environments. Utilizing a qualitative research method, semi-structured in-depth interviews were conducted with 24 parents residing in Aydın, Turkey. The data obtained were analyzed using thematic analysis, and the results were evaluated based on the real and perceived dimensions of digital risks, the change in the direction of information flow, the transformation of parental roles, and digital communication practices within the family. Findings indicate that parenting in the digital age is not only based on control but is also structured around negotiation, awareness, and transformation. This study aims to contribute to the sociological literature on digital parenting and provide practical recommendations for professionals in the field.