Sosyal medya pazarlamasının retro marka güvenine etkisinde ağızdan ağıza iletişimin aracılık rolünün incelenmesi
Investigating the mediating role of word-of-mouth communication in the impact of social media marketing on retro brand trust
- Tez No: 996374
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Pazarlaması, Retro Marka, Marka Güveni, Ağızdan Ağıza İletişim, Social Media Marketing, Retro Brand, Brand Trust, Word-of-Mouth
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin gelişimiyle birlikte sosyal medya pazarlaması, viral etkisi sayesinde işletmeler açısından vazgeçilmez bir araç haline gelmiştir. Tüketiciler geçmişe dönüp baktıklarında, maddi ya da fiziksel kaynaklara duyulan nostaljik hisler ön plana çıkmakta; bu nostalji duygusu ise genellikle güven duygusunu tetiklemektedir. Nostalji aynı zamanda bir pazarlama stratejisi olarak da kullanılmaktadır. Retro pazarlama, nostalji duygusunu bir araç olarak kullanarak bir ürünün hedef pazara hitap etmesini amaçlayan bir yaklaşımdır. Bu nedenle retro pazarlama, tüketicilerin satın alma kararlarında etkili bir unsur olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca işletmeler, müşteri güvenini koruyabilmek ve tüketici ilgisini canlı tutabilmek adına geçmişteki nostaljik markalardan faydalanmaktadır. Pazarlama iletişimin sağlanabilmesi için farklı yollar vardır. Bunlardan biri olan ağızdan ağıza iletişim, bir ürün ya da markaya ilişkin bilgilerin aile, arkadaşlar veya bireyler arasında sözlü olarak, olumlu ya da olumsuz şekilde paylaşılması yoluyla gerçekleşen bir pazarlama iletişim biçimidir. Bu çalışmada sosyal medya pazarlamasının retro marka güvenine etkisinde ağızdan ağıza iletişimin aracılık rolü incelenmiştir. Daha önce piyasaya sürülen ve daha sonra yenilenip tekrar piyasaya sürülen Nokia 3310 telefonuna yönelik tüketicilerde meydana gelen etkiler araştırılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini 2000 yılında piyasaya sürülen Nokia 3310'u veya herhangi bir özelliğini hatırlayanlar oluşturmaktadır. Kartopu örnekleme yöntemiyle hedef kitleye ulaşılmıştır. Ankette yöntemi ile 231 kişiden veri toplanmıştır. Dolayısıyla çalışmanın örneklemi 231 kişiden oluşmaktadır. Çalışmanın amacına ulaşması için farklı çalışmalardan elde edilen uygun ölçeklerden faydalanılmıştır. Çalışmada sosyal medya pazarlaması ve ağızdan ağıza iletişimin, retro marka güveni üzerinde olan etkisi araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre sosyal medya pazarlamasının retro marka güveni ve ağızdan ağıza iletişim üzerinde olumlu etkisinin olduğu anlaşılmıştır. Sosyal medya pazarlamasının retro marka güveni üzerindeki etkisinde ağızdan ağıza iletişimin aracılık rolü ve ağızdan ağıza iletişimimin retro marka güveni üzerinde olumlu ve anlamlı bir etkisinin olduğunu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the advancement of technology, social media marketing has become an indispensable tool for businesses due to its viral impact. When consumers reflect on the past, nostalgic feelings associated with material or physical elements come to the forefront; this sense of nostalgia generally triggers feelings of trust. Nostalgia is also widely employed as a marketing strategy. Retro marketing is an approach that aims to appeal to the target market by using nostalgia as a strategic tool. Therefore, retro marketing stands out as an influential factor in consumers' purchasing decisions. Moreover, businesses benefit from nostalgic brands from the past in order to maintain customer trust and sustain consumer interest. There are various ways to achieve marketing communication. One such method is word-of-mouth communication, which refers to the verbal exchange of information either positive or negative about a product or brand among family members, friends, or other individuals. This study examines the mediating role of word-of-mouth communication in the effect social media marketing on retro brand trust. The research focuses on consumer perceptions of the Nokia 3310, a product originally launched in 2000 and later reintroduced following a redesign. Data were analyzed using structural equation modeling (SEM). The study population consists of individuals who remember the Nokia 3310 or are familiar with its features. Snowball sampling was employed to reach the target respondents. Data were collected from 231 participants through a survey method, and the final sample comprised 231 individuals. To achieve the study's objective, appropriate scales obtained from different studies were used. This study examined the effects of social media marketing and word-of-mouth communication on brand trust. The findings indicate that social media marketing has a positive and significant impact on both brand trust and word-of-mouth communication. Moreover, word-of-mouth communication was found to play a mediating role in this relationship and to exert a positive and significant effect on brand trust.