Fen eğitiminde sanal laboratuvarların ters yüz sınıf modeli ile entegrasyonu: Öğrenci başarısı ve bilimin doğası anlayışı üzerine bir inceleme
Integration of virtual laboratories with the flipped classroom model in science education: A study on student achievement and understanding of the nature of science
  1. Tez No: 996375
  2. Yazar: MEHMET ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL TARKIN ÇELİKKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal laboratuvar, Virtual laboratory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, fen eğitiminde“Işığın Madde İle Etkileşimi”ünitesinin öğretiminde sanal laboratuvarların ters yüz sınıf modeli (TYSM) ile entegrasyonunun öğrencilerin akademik başarısı ve bilimin doğası anlayışı üzerindeki etkilerinin incelemesidir. Çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ilin merkez ilçesindeki bir devlet ortaokulunda öğrenim göre 7. sınıf düzeyindeki toplam 54 öğrenci oluşturmaktadır. Nicel araştırma yönteminden yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubunu, sanal laboratuvarın ters yüz sınıf modeline entegre edilerek öğretim uygulanan öğrenciler; kontrol grubunu ise geleneksel sınıf modeliyle öğretim uygulanan öğrenciler oluşturmaktadır. Çevirimiçi uygulamada EBA platformu, sanal laboratuvar uygulamaları için de Phet, Javalab ve Seilias platformlarından yararlanılmıştır. Verilerin toplanması için Işığın Madde ile Etkileşimi Başarı Testi ve Bilimin Doğası ile ilgili Görüşler testinden yararlanılmıştır. Grup içi ve gruplar arası ön test ve son test puanlarının karşılaştırılmasında normallik varsayımının sağlanıp sağlanmamasına bağlı olarak parametrik ya da parametrik olmayan istatistiksel analiz teknikleri kullanılmıştır. Sonuç olarak, sanal laboratuvarların TYSM ile entegrasyonunun, geleneksel sınıf modeli ile kıyaslandığında 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarıları ve bilimin doğası anlayışları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgular, sanal laboratuvar kullanımının her iki grupta da öğrenmeyi destekleyerek öğretim yöntemleri arasındaki farkı azaltmış olabileceğini göstermektedir. Sonuçlar, TYSM ve sanal laboratuvar entegrasyonunun fen öğretiminde öğrenmeyi zenginleştirici bir rol üstlendiğini; ancak etkisinin öğretim tasarımı ve hedeflenen öğrenme çıktıları doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of integrating virtual laboratories into the flipped classroom model (FCM) on academic achievement and understanding of the nature of science in the“Interaction of Light with Matter”unit. The study group consists of a total of 54 seventh grade students enrolled in a state middle school located in the central district of a province in the Eastern Anatolia Region during the 2024-2025 academic year. A quasi-experimental design was used. The experimental group was taught using virtual laboratories integrated into the FCM, whereas the control group was taught using the traditional classroom model. The EBA platform was used for the online implementation, while PhET, JavaLab, and Seilias platforms were utilized for the virtual laboratory applications. The Interaction of Light with Matter Achievement Test and the Opinions Test on the Nature of Science were used to collect data. Parametric or non-parametric statistical analyses were conducted depending on whether the normality assumption was met. The findings indicate that the integration of virtual laboratories with the FCM did not result in a statistically significant effect on seventh-grade students' academic achievement or their understanding of the nature of science compared to the traditional classroom model. The results suggest that the use of virtual laboratories may have supported learning and thereby reduced the differences between instructional models. While the integration of the FCM and virtual laboratories plays an enriching role in science education; however, its effectiveness should be evaluated in relation to instructional design and the targeted learning outcomes.