2024 yılı Berlin, Cannes, Venedik film festivallerinde politik doğruculuk: Festival yaklaşımları ve büyük ödül alan filmlerin incelenmesi
Political correctness at the 2024 Berlin, Cannes, and Venice film festivals: Festival approaches and the examination of films awarded the top festival prizes
  1. Tez No: 996382
  2. Yazar: GÖKHAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LALE KABADAYI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Political Science, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız sinema, Karşı sinema, Kültürel çeşitlilik, Kültürel ırkçılık, Popüler sinema, Pozitif ayrımcılık, Radikal feminizm, Siyasal sinema, Türk sineması, Uluslararası film festivali, Independent cinema, Counter cinema, Cultural diiversity, Cultural racism, Popular cinema, Affirmative action, Radical feminism, Political cinema, Turkish cinema, International film festival
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma 2024 yılında gerçekleştirilen Berlin Uluslararası Film Festivali, Cannes Film Festivali ve Venedik Uluslararası Film Festivalinde ödül alan Dahomey, Anora ve The Room Next Door adlı filmlerin politik doğruculuk bağlamında incelenmesini konu edinmektedir. Çalışmanın ilk bölümü politik doğruculuğu tarihsel bağlamda ele alarak kavramın erken kullanımı ile çağdaş kullanımı arasındaki bağlantıyı ortaya çıkartmaktadır. Bu bölümde elde edilen bulgular, politik doğruculuğun açıklanabilmesi için toplumsal psikolojinin alanına giren uyumculuk davranışının analizinin yapılmasını gerekli kılmıştır. Analiz sürecinde tercih çarpıtması teorisi ile politik doğruculuk olarak adlandırılan söylem ve eylem bütününün ortaya çıkma koşulları anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Burada açıklamaları yapılan denge mekaniği, yarar dinamikleri, baskı grupları benzeri akademik mekanizmalar, çalışmanın ikinci ve üçüncü bölümünde yardımcı kavramlar olarak kullanılmıştır. Birinci bölüm, politik doğruculuk algısını oluşturan yerleşik kabullerin incelenmesiyle sonuçlanmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümü araştırma ölçeğine dahil edilen filmlerin ödüllendirildiği festivallere odaklanmaktadır. Bu kısımda tematik analiz kullanılarak festival öncesi, festival esnası ve festival sonrasına dair kaydedilmiş olan tüm veriler incelenmiş ve politik doğruculuk bağlamında değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, üç film festivalinde de politik doğruculuğun etik yargılarının benimsendiği ve ödüllendirme ya da küratörlük mekanizmalarının bu yargılardan etkilendiği sonuçlarını ortaya koymaktadır. Tezin ikinci bölümü, üçüncü bölüm ile çapraz okuma yapılmasına olanak tanıyacak şekilde tasarlanmıştır. Çalışmanın son bölümü; seçilen üç filmin, yönetmenlerinin biyografik ve filmografik bilgilerinin dahil edildiği çözümlemelere ayrılmıştır. Bu bölümde kendilerini“karşı kültüre ait”olarak konumlandıran üç yönetmenin filmi de politik doğruculuğun merkezi başlıklarını konu edindiği ve politik doğruculuğun tipik çerçevesiyle uyumlu söylemler ortaya koydukları anlaşılmıştır. Bulgular çalışmanın sonuç bölümünde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on examining the films Dahomey, Anora, and The Room Next Door, which received awards at the 2024 Berlin International Film Festival, Cannes Film Festival, and Venice International Film Festival, within the context of political correctness. The first chapter of the study addresses political correctness in a historical context, revealing the connection between the early and contemporary usage of the concept. The findings obtained in this section necessitated an analysis of conformity behavior, which falls within the scope of social psychology, in order to explain political correctness. During the analysis process, an attempt was made to interpret the conditions for the emergence of the totality of discourse and action termed as political correctness, utilizing the preference falsification theory. Academic mechanisms such as equilibrium mechanics, utility dynamics, and pressure groups, which are explained herein, were employed as auxiliary concepts in the second and third chapters of the study. The first chapter concludes with an examination of the established assumptions that form the perception of political correctness. The second chapter of the study focuses on the festivals where the films included in the research scope were awarded. In this section, all data recorded regarding the pre-festival, festival, and post-festival periods were examined using thematic analysis and evaluated within the context of political correctness. The findings reveal that ethical judgments of political correctness are adopted in all three film festivals and that awarding or curatorial mechanisms are influenced by these judgments. The second chapter of the thesis is designed to allow for a cross-reading with the third chapter. The final chapter of the study is dedicated to analyses of the three selected films, incorporating the biographical and filmographic information of their directors. In this chapter, it is understood that the films of all three directors, who position themselves as belonging to the“counter-culture,”address the central themes of political correctness and put forth discourses compatible with the typical framework of political correctness. All findings are discussed in the conclusion section of the study.