Yüksek riskli Human Papilloma Virus (HPV) tiplerinin belirlenmesinde idrar örneklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of urine samples in the identification of high-risk Human Papillomavirus (HPV) types
- Tez No: 996383
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMÜR MUSTAFA PARKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Colli-Pee, EDTA, İdrar, HPV DNA, HPV tarama testi, Servikal sürüntü, Colli-Pee, Cervical swab, EDTA, HPV DNA, HPV screening test, Urine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: HPV, dünya çapında cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyondur. Yüksek riskli HPV ile kalıcı enfeksiyon, karsinom gelişimi için en önemli risk faktörüdür. Bu çalışmada, 30-65 yaş arasında HPV tarama testi sonucu pozitif olan ve Jinekoloji- Onkoloji Bölümü'ne yönlendirilen kadınların farklı yöntemlerle toplanan idrar örneklerinde ve servikal sürüntü örneklerinde HPV DNA'nın araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen 69 kadının servikal sürüntü ve üç farklı şekilde toplanmış idrar (koruyucusuz, EDTA [Etilendiamintetraasetik asit] eklenmiş, ve idrar koruyucu medium [UCM] içeren volümetrik ilk akım idrar toplama kabı ile alınmış) örneklerinde HPV tip 16, 18 ve dyrHPV tipleri (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68) gerçek zamanlı PCR yöntemiyle araştırılacaktır, servikal sürüntü ve idrar örnekleri arasındaki uyum değerlendirilecektir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 69 hastanın servikal sürüntü sonuçlarına göre; 17 (%24,6)'sinde HPV DNA negatif, 52 (%75,3)'sinde HPV DNA pozitif bulunmuştur. Koruyucusuz idrar örneklerinin 48 (%69,5)'inde HPV DNA saptanmıştır; 21 (%30,4)'inde HPV DNA saptanamamıştır. EDTA'lı idrar örneklerinde 47 (%68,1)'sinde HPV DNA saptanmış, 22 (%31,8)'sinde HPV DNA saptanamamıştır. Volümetrik ilk akım idrar toplama kabı Colli-Pee™UCM 20'ye alınan idrar örneklerinin 46 (%66,6)'sında HPV DNA saptanmış, 23 (%33,3)'ünde HPV DNA saptanamamıştır. Servikal sürüntü örnekleri ile üç farklı yöntemle toplanan idrar örnekleri arasında orta düzeyde uyum (sırasıyla ĸ: 0,566; ĸ: 0,538; ĸ: 0,581, p <0,001) bulunmuştur. Sonuç: İdrar örnekleri yüksek riskli HPV DNA taramalarında servikal sürüntüye alternatif bir yaklaşım olarak umut vaad etmektedir. Farklı idrar toplama yaklaşımları arasında sonuçlarımız birbirine yakın olmakla birlikte en iyi uyum Colli-Pee™UCM 20 kabına alınan idrar örneklerinde görülmüştür. İdrar örnekleri, taramaya katılımın az olduğu bölgelerde klinisyene gerek duyulmadan maliyet etkin ve vajinal muayeneden kaçınan hastalar için alternatif tarama yöntemi olarak önerilebilir. İdeal idrar toplama yaklaşımının belirlenmesinde geniş çaplı çalışmalara ve standardizasyon eksikliğinin giderilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: HPV is the most common sexually transmitted infection worldwide. Persistent infection with high-risk HPV is the most significant risk factor for the development of carcinoma. In this study, we aimed to investigate HPV DNA in urine samples collected using different methods and in cervical swab samples from women aged 30–65 who tested positive in HPV screening and were referred to the Gynecology-Oncology Department. Materials and Methods: HPV types 16, 18 and other high risk HPV types (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68) will be investigated by real time PCR in cervical swab samples and in urine samples collected in three different ways (without preservative, with added EDTA [Ethylenediaminetetraacetic acid], and with a volumetric first-void urine collection device containing urine conservation medium [UCM]) from 69 women included in the study. The agreement between cervical swab and urine samples will also be evaluated. Results: Urine samples show promise as an alternative approach to cervical swabs in high-risk HPV DNA screening. Although our results were similar across different urine collection methods, the best agreement was observed in urine samples collected with the Colli-Pee™ UCM 20 device. Urine samples may be recommended as an alternative screening method—especially in regions with low screening participation, as they are cost-effective, do not require a clinician, and are suitable for patients who wish to avoid vaginal examination. Large-scale studies and the elimination of standardization gaps are needed to determine the ideal urine collection approach.