MEB'in 2018 ve 2024 öğretim programlarına göre hazırlanmış 5. sınıf Sosyal Bilgiler ders kitaplarının karşılaştırılması
Comparison of 5th grade Social Studies textbooks prepared according to the MEB's 2018 and 2024 course programs
  1. Tez No: 996384
  2. Yazar: SENEM ÖZSAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal bilgiler ders kitabı, 2018 eğitim programı, sosyal bilgiler ders eğitimi, sosyal bilgiler ders içeriği, social studies course book, 2018 education program, social studies course education, social studies course content
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Sosyal Bilgiler, insanların içinde yaşadıkları toplumda gerçekleşen olayları tanımalarını, anlamalarını, bu olayları nedenlere dayanarak açıklayabilmelerini, uyum gösterebilmeleri, iyi birer insan, meslek sahibi ve sorumluluklarını yerine getirebilen vatandaşlar olmalarını temel alan bir derstir. Sosyal bir canlı olan insanı toplumdan ayrı düşünmek mümkün değildir. Çocuklar bu ders kapsamında içinde yaşadıkları toplumun değer ve kurallarına uyum yeteneklerini geliştirmeleri hedeflenmektedir. Sosyal bilgiler öğretiminin temelinde tarih, coğrafya ve vatandaşlık bilimleri bulunmaktadır. Disiplinler arası olan bu dersler öğrencinin düzeyine uygun olarak Millî Eğitim Bakanlığı tarafından talim terbiye kurulunun düzenlemesiyle hazırlanan ders kitaplarıyla sunulmaktadır. Müfredat ve müfredata bağlı olarak ders kitapları değişmekte ve güncelliğini korumaktadır. Bu yenileme çalışması yapılırken güncel dünyaca kabul edilmiş standartlara ulaşılmaya çalışılmaktadır. Bu amaçla son zamanlarda karşılaştırmalı eğitim çalışmaları popülerliğini korumaktadır. Ders kitaplarının iyileştirilmesi amacıyla karşılaştırma çalışmaları yapılarak, kitapların olumlu ve olumsuz yönleri belirlenmekte ve gerekli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı 2018 Programındaki 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ile 2024'te yenilenen 5. sınıf yenilenen Sosyal Bilgiler Ders Kitabının karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla çalışmada içerik analizi yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social Studies course is a course that is based on people recognizing and understanding the events that occur in the society they live in, explaining these events based on reasons, being able to adapt, and being good people, professionals and responsible citizens. It is not possible to think of humans, who are social creatures, separately from the society. The aim of this course is for children to develop their ability to adapt to the values and rules of the society they live in. The basis of social studies education is history, geography and citizenship courses. These interdisciplinary courses are presented with textbooks prepared by the Ministry of National Education with the regulation of the Board of Education and Discipline in accordance with the level of the student. Textbooks change and maintain their up-to-dateness depending on the curriculum and syllabus. The purpose of this study is to compare the 5th Grade Social Studies Textbook in the 2018 Program with the 5th Grade Social Studies Textbook renewed in 2024. For this purpose, the content analysis method will be used in the study.