Eğitsel dijital oyunların 7. sınıf Türkçe dersinde öğrencilerin başarısına, tutumuna, motivasyonuna etkisi ve oyun destekli öğretime ilişkin öğrenci görüşleri
The effect of educational digital games on the achievement, attitude and motivation of 7th grade students in the Turkish course and student views on game-supported instruction
  1. Tez No: 996392
  2. Yazar: RAMAZAN ŞANA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: türkçe eğitimi, eğitsel dijital oyun, başarı, tutum, motivasyon, görüş, Bilgisayar oyunları, Eğitsel oyunlar, turkish education, educational digital games, achievement, attitude, motivation, opinion, Computer games, Educational games
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, eğitsel dijital oyunların 7. sınıf Türkçe dersinde öğrencilerin akademik başarısına, tutumuna, motivasyonuna etkisini incelemek ve oyun destekli öğretime ilişkin öğrenci görüşlerini tespit etmektir. Araştırmada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda ön test-son test ölçümlerine dayanan kontrol gruplu yarı deneysel model kullanılmıştır. Örnekleme yöntemi olarak uygun örnekleme kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Van ilinin Edremit ilçesi sınırları içerisinde iki devlet okulunun 7. sınıfında öğrenim gören 38 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın deney grubu 18, kontrol grubu ise 20 öğrenciden oluşmaktadır. Deney grubuna 8 hafta boyunca araştırmacı tarafından tasarlanan eğitsel dijital oyunlar ile akıllı tahtadan öğretim yapılmıştır. Kontrol grubuna ise MEB tarafından hazırlanan Türkçe Öğretim Programı'na uygun öğretim yapılmıştır. Öğrencilerin Türkçe dersine yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla Türkçe Dersine Yönelik Tutum Ölçeği, Türkçe dersine yönelik motivasyonlarını belirlemek amacıyla da Türkçe Dersine Yönelik Motivasyon Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. 8 hafta süren uygulama süreci tamamlandıktan sonra uygulamaya ilişkin öğrencilerin görüşleri, araştırmacı tarafından geliştirilen Yarı-yapılandırılmış Görüşme Formu ile alınmıştır. Görüşme formundaki veriler nitel araştırma yöntemi tekniklerinden biri olan içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmada ulaşılan sonuçlar şu şekildedir: Türkçe dersinde eğitsel dijital oyun kullanımı Türkçe dersi başarısını istatistiksel olarak anlamlı derecede arttırmıştır. Eğitsel dijital oyunlarla yapılan öğretimin öğrencilerin Türkçe dersine yönelik tutum ve motivasyonlarına olumlu yönde etki ettiği ancak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel bulguları öğrencilerin uygulama sürecini eğlenceli bulduklarını, konuları daha kolay anladıklarını ve eğitsel dijital oyunlarla öğretimin diğer derslerde de kullanılmasını istediklerini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the impact of educational digital games on the academic achievement, attitudes and motivation of 7th-grade students in Turkish lessons, and to determine student opinions regarding game-supported instruction. A mixed-methods research approach was employed in the study. In the quantitative dimension of the research, a quasi-experimental design with a pretest-posttest control group was utilized. Convenience sampling was preferred as the sampling method. The study group consisted of 38 students attending the 7th grade in two state schools within the Edremit district of Van province during the 2024-2025 academic year. The experimental group comprised 18 students, while the control group consisted of 20 students. For eight weeks, the experimental group received instruction via smart boards using educational digital games designed by the researcher. The control group followed a curriculum in accordance with the Turkish Education Program prepared by the Ministry of National Education (MEB). The 'Attitude Scale Towards Turkish Lesson' and the 'Motivation Scale Towards Turkish Lesson' were employed as data collection tools. Following the completion of the eight-week implementation period, student opinions regarding the process were gathered through a“Semi-structured Interview Form”developed by the researcher. The qualitative data were analyzed using content analysis, a technique of qualitative research. The results of the research are as follows: The use of educational digital games in Turkish lessons significantly increased academic achievement. It was found that instruction through educational digital games had a positive effect on students' attitudes and motivation toward the Turkish lesson; however, no statistically significant difference was observed between the groups. The qualitative findings revealed that students found the implementation process enjoyable, understood the subjects more easily, and expressed a desire for educational digital game-supported instruction to be utilized in other courses as well.