Ektopik gebeliklerde tek doz metotreksat tedavi başarısının değerlendirilmesi
Evaluation of single-dose methotrexate treatment success in ectopic pregnancies
- Tez No: 996393
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ektopik gebelik, metotreksat, β-hCG, medikal tedavi, tedavi başarısı, Ectopic pregnancy, methotrexate, β-hCG, medical treatment, treatment success
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Ektopik Gebeliklerde Tek Doz Metotreksat Tedavi Başarısının Değerlendirilmesi Ektopik gebelik, fertilize ovumun endometriyal kavite dışında, en sık fallop tüplerinde implante olması ile karakterize, birinci trimesterde maternal mortalite ve morbiditenin önemli bir nedenidir. Medikal tedavide folik asit antimetaboliti olan metotreksat (MTX), günümüzde tercih edilen birinci basamak tedavi modalitesi haline gelmiştir. Bu çalışmada, Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Eylül 2008 – Eylül 2012 tarihleri arasında tek doz intramüsküler metotreksat protokolü uygulanan 41 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastalar, cerrahiye gitmeyen (n=31, %75,6) ve cerrahiye giden (n=10, %24,4) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Kullanılan MTX dozları 50–75 mg arasında değişmekteydi. Serum β-hCG değerleri 0., 4. ve 7. günlerde ölçüldü. İstatistiksel analizlerde cerrahiye giden gruptaki hastaların 0., 4. ve 7. gün β-hCG değerleri cerrahiye gitmeyen gruptan anlamlı düzeyde yüksek bulundu (sırasıyla p=0,006; p=0,002; p=0,003). 0. ve 4. günler arasında β-hCG değerinin düşmesi durumunda metotreksat başarısı %91, β-hCG değerinin yükselmesi durumunda ise başarı %58 olarak saptandı; bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,037). Lojistik regresyon analizinde cerrahiye gidişi etkileyen en önemli bağımsız faktör olarak 4. gün β-hCG düzeyi belirlendi (p=0,007). Başarılı tedavide β-hCG'nin sıfırlanma süresi ortalama 22 gün olarak saptandı. Sonuç olarak, tek doz metotreksat tedavisinde; tedavi öncesi (0. gün) β-hCG düzeyinin düşük olması ve 4. günde β-hCG'nin azalması, tedavi başarısını öngörmede anlamlı prediktif değerlere sahiptir. Bu bulguların daha geniş prospektif randomize çalışmalarla desteklenmesi, metotreksatın daha güvenilir ve hedefe yönelik kullanımına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Single-Dose Methotrexate Treatment Success in Ectopic Pregnancies Ectopic pregnancy, defined as the implantation of the fertilized ovum outside the endometrial cavity, most commonly in the fallopian tubes, remains a leading cause of maternal morbidity and mortality in the first trimester. Methotrexate (MTX), a folic acid antimetabolite, has become the preferred first-line medical treatment modality for ectopic pregnancy. This retrospective study included 41 patients who received single-dose intramuscular methotrexate protocol at Süleymaniye Maternity and Women's Diseases Training and Research Hospital between September 2008 and September 2012. Patients were divided into two groups: those who did not require surgery (n=31, 75.6%) and those who required surgery (n=10, 24.4%). MTX doses ranged from 50 to 75 mg. Serum β-hCG levels were measured on days 0, 4, and 7. Statistical analysis revealed that β-hCG values on days 0, 4, and 7 were significantly higher in the group requiring surgery compared to the non-surgical group (p=0.006, p=0.002, and p=0.003, respectively). When β-hCG levels declined between days 0 and 4, the methotrexate success rate was 91%, whereas a rise in β-hCG during the same period was associated with a success rate of only 58%; this difference was statistically significant (p=0.037). Logistic regression analysis identified day-4 β-hCG level as the most significant independent predictor of surgical intervention (p=0.007). In patients with successful treatment, mean time to β-hCG negativization was approximately 22 days. In conclusion, a low pre-treatment (day 0) β-hCG level and a decline in β-hCG by day 4 are significant predictors of single-dose methotrexate treatment success in ectopic pregnancy. Further prospective randomized studies are warranted to confirm these findings and to enable more targeted and reliable use of methotrexate therapy.