Sağlık hizmetlerinde çevrimiçi değerlendirme sistemlerininkullanılabilirliği: Healthgrades web sitesi
The usability of online review systems in healthcare services: Healthgrades website
  1. Tez No: 996436
  2. Yazar: BÜŞRA KAFKAS ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Turizm, Eğitim ve Öğretim, Health Education, Tourism, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik sağlık, Mobil sağlık, Sağlık durumu göstergeleri, Sağlık hizmetleri kalitesi, Sağlık hizmetlerine erişim, Sağlık turizmi, Tıbbi bilişim, Tıbbi bilişim uygulamaları, Özel sağlık hizmet sunucuları, İnsan sağlığı, E-health, Mobile health, Health status indicators, Quality of health care, Access to health services, Medical tourism, Medical informatics, Medical informatics applications, Private health service providers, Human health
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Healthgrades web sitesinin kullanılabilirliğini, özellikle sağlık turizmi bağlamında, ISO 9241-11 standardına göre etkililik, verimlilik ve memnuniyet boyutlarında sistematik olarak değerlendirmektir. Araştırma, karma yöntemli bir durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Örneklemi, sağlık alanında İngilizce dil bariyerini aşmış 15 katılımcı oluşturmaktadır. Veriler, kullanılabilirlik testleri, geçmişe dönük sesli düşünme protokolü ve bir memnuniyet anketi aracılığıyla toplanmıştır. Nicel veriler betimsel istatistiklerle, nitel veriler ise içerik analiziyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, Healthgrades'in“ikili bir kullanılabilirlik profili”sergilediğini göstermiştir. Katılımcılar, doktor veya hastane bulma gibi temel ve yüzeysel görevlerde yüksek etkililik ve verimlilik gösterirken, spesifik bilgi aranan derinlemesine görevlerde zorluklar yaşamışlardır. Başarı oranları, bu tür görevlerde düşüş göstermiştir. Önemli bilgilerin arama fonksiyonuyla bulunamaması, filtreleme ve sıralama seçeneklerinin eksik veya derinlerde olması, temel sorunların kaynağı olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Healthgrades platformu genel kullanıcılar için yeterli olabilirken, bilinçli kararlar vermek için detaylı bilgiye ihtiyaç duyan sağlık turistlerinin beklentilerini karşılamada bazı iyileştirmelere ihtiyaç duyduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to systematically evaluate the usability of the Healthgrades website, particularly in the context of health tourism, based on the dimensions of effectiveness, efficiency, and satisfaction according to the ISO 9241-11 standard. The research was designed as a mixed-method case study. The sample consists of 15 participants who have overcome the English language barrier in the healthcare field. Data were collected through usability tests, a retrospective thinkaloud protocol, and a satisfaction survey. Quantitative data were analyzed with descriptive statistics, while qualitative data were analyzed through content analysis. The research findings revealed that Healthgrades exhibits a“dual usability profile.”While participants demonstrated high effectiveness and efficiency in basic and superficial tasks, such as finding a doctor or hospital, they experienced significant difficulties in in-depth tasks that required seeking specific information (e.g., awardwinning hospitals, doctors speaking a particular language). Success rates dropped considerably in such tasks. It was determined that the core problems stemmed from the inability to find critical information via the search function, the absence or concealment of important filtering and sorting options (e.g., sorting by patient rating, spoken language), and a mismatch between the platform's terminology and user expectations. In conclusion, while the Healthgrades platform may be sufficient for general users, it falls short of meeting the expectations of health tourists who need detailed information to make informed decisions.