Mikrodalga-vakum evaporasyon yöntemi ile nar ekşisi üretimi
Production of pomegranate sour by microwave-vacuum evaporation method
- Tez No: 732951
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNÇ KORAY PALAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Evaporasyon, Mikrodalga Isıtma, Vakum, Nar Ekşisi, Meyve Suyu Konsantresi, Evaporation, Microwave Heating, Vacuum, Pomegranate Sour, Juice Concentrate
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu tez çalışmasında %15 suda çözünür kuru madde (SÇKM) içeriğine sahip nar suları mikrodalga ısıtma destekli vakum altında evaporasyon (MVE) ve geleneksel yöntem uygulanarak %70-75 SÇKM içeriğine kadar konsantre edilip nar ekşisi elde edilmiştir. MVE yönteminde 540 W mikrodalga gücü ve 3 farklı mutlak basınç (100, 200, 300 mbar) uygulanmıştır. Elde edilen nar ekşilerine uygulanan analizler sonucunda SÇKM, pH, titrasyon asitliği, toplam kuru madde (TKM), toplam fenolik madde, Hidroksimetil furfural (HMF), renk, su aktivitesi ve duyusal değerlendirmeler yapılmıştır. MVE yöntemi ile elde edilen nar ekşilerinin kalite özelliklerinin geleneksel nar ekşilerine kıyasla daha iyi kalitede oldukları ve insan sağlığına zararlı olduğu bilinen oluşumu sınırlandırılmış HMF içeriğinin olmadığı belirlenmiştir. Bu çalışmada mikrodalga destekli vakum evaporasyon yönteminin verimliliği, avantajları, gıda kalitesi üzerine etkileri ve gıdaya uygulanabilirliği değerlendirilmiş olup, geleneksel yöntemlere alternatif olarak uygulanabileceği öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, pomogranete juices with %15 total soluble solid content (TSSC) were concentrated to %70-75 TSSC content by applying microwave heating assisted vakum evaporation (MVE) and traditional method, pomegranate sour was obtained. MVE method was performed at 540 W microwave power and 3 different absolute pressures (100, 200, 300 mbar) were applied. As a result of the analyzes applied to the obtained pomegranete sour, TSSC, pH, titratable acidity, total dry matter, total phenolic matter, HMF, color, water activity and sensory evaluations were made. It was determined that the quality characteristics of pomegranate sour obtained by MVE method better than traditional pomegranate sour and it has been not determined that HMF content known to be harmful to human health. In this study, the efficiency, advantages and effects of microwave assisted vacuum evaporation method on food quality and applicability to food have been evaluated and it was predicted that it could be applied as an alternative to traditional methods.