Kuraklık ve gıda kıtlığı ile mücadelede kamusal politikaların analizi
Analysis of public policies in combating drought and food shortages
  1. Tez No: 996475
  2. Yazar: EZGİ ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN UĞUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Ekonometri, Finance, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Kıtlık, Gıda Kıtlığı, Kamusal Politikalar, Toplumsal Algı, Gıda krizi, Kuraklık, Famine, Food Scarcity, Public Policies, Social Perception, Food crisis, Drought
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
İnsan yaşamının sürdürülebilmesi için en temel unsur olan gıda, sadece bireylerin hayatta kalmasını sağlamakla kalmayıp ekonomik kalkınma, sosyal istikrar ve toplumsal sağlık için de önemlidir. Dünya genelinde kuraklık, kıtlık ve doğal afetler gibi etkenler gıda üzerinde ciddi tehditler oluşturmaktadır. Kuraklık, belirli bir bölgede uzun dönemli yağış ortalamalarının altında gerçekleşen yağışlar sonucunda su kaynaklarının azalmasına ve tarımsal üretim kapasitesinin zayıflamasına yol açan, ekonomik ve sosyal etkileri yüksek bir doğal afettir. Özellikle tarıma dayalı gıda sistemlerinde kuraklık, üretim miktarını ve arz sürekliliğini doğrudan etkileyerek gıda güvenliği üzerinde yapısal riskler oluşturmaktadır. Bu çerçevede, kuraklık olaylarının sıklığının ve şiddetinin artması, tarımsal üretimde daralmaya neden olmakta; söz konusu daralma ise gıda arzını baskılayarak gıda kıtlığını kaçınılmaz bir sonuç haline getirmektedir. Günümüzde nüfus artışı, küresel iklim değişikliği, tarımsal sorunlar, savaşlar ve uluslararası ticaret ilişkileri, dünya genelinde gıda kıtlığına yol açan temel faktörler arasında yer almaktadır. Sürdürülebilir gıda üretimi ve erişimi, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, gelecek nesillerin beslenme ihtiyaçlarının karşılanması açısından büyük önem taşımaktadır. Gıda kıtlığı ve sürdürülebilir beslenme; tarımsal üretim kapasitesi, tarımsal verimlilik ve tarımsal gıda yönetimi ile ilişkilidir. Tarımsal üretimdeki sorunlar, gıda kıtlığı riskini artırmaktadır. Çalışmada seçilmiş dünya ülkeleri ve Türkiye'de kuraklık ve gıda kıtlığıyla mücadelede uygulanan kamusal politikalar anlatılmış, gıda kıtlığına yönelik uygulanan kamusal politikaların toplum üzerindeki algısını belirlemek amacıyla, Türkiye genelinde 1010 katılımcı ile bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler,“frekans dağılımı, güvenilirlik analizi (Cronbach Alpha katsayısı), ki-kare testi (Chi-square) ve çapraz tablo (Crosstabulation)”gibi istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Analizler sonucunda elde edilen bulgular karşılaştırmalı olarak incelenmiş; kuraklığın gıda kıtlığı üzerindeki etkisinin yalnızca iklimsel faktörlerle sınırlı olmadığı, kamusal müdahale kapasitesi ile stratejik gıda stokları ve fiyat istikrarına yönelik politikaların etkinliğiyle doğrudan ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda değerlendirmeler yapılmış ve politika önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Food, as the most fundamental element for the sustenance of human life, not only ensures individual survival but also plays a crucial role in economic development, social stability, and public health. Globally, factors such as droughts, food shortages, and natural disasters pose significant threats to food systems. Drought is a natural disaster with substantial economic and social impacts, characterized by prolonged periods of precipitation falling below long-term averages in a given region, leading to the depletion of water resources and a weakening of agricultural production capacity. Particularly in agriculture-based food systems, drought directly affects production volumes and the continuity of supply, thereby creating structural risks to food security. In this context, the increasing frequency and severity of drought events result in contractions in agricultural production; this contraction, in turn, exerts pressure on food supply and renders food scarcity an inevitable outcome. Today, population growth, global climate change, agricultural challenges, wars, and international trade relations are among the primary factors contributing to food shortages worldwide. Sustainable food production and access are of great importance for the sustainable use of natural resources and for meeting the nutritional needs of future generations. Food scarcity and sustainable nutrition are closely linked to agricultural production capacity, agricultural productivity, and agricultural food governance. Problems in agricultural production increase the risk of food scarcity. In this study, public policies implemented to combat drought and food scarcity in selected countries worldwide and in Türkiye are examined. In order to determine public perceptions of the policies implemented to address food scarcity, a nationwide survey was conducted in Türkiye with 1,010 participants. The data obtained were analyzed using statistical methods such as frequency distribution, reliability analysis (Cronbach's alpha coefficient), chi-square test, and cross-tabulation. The findings derived from the analyses were examined comparatively, revealing that the impact of drought on food scarcity is not limited solely to climatic factors but is also directly related to public intervention capacity and the effectiveness of policies aimed at strategic food stocks and price stability. In line with these results, evaluations were made and policy recommendations were presented.