Afet eğitiminin diyabetli hastaların afet bilinci üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of disaster education on disaster awareness of patients with diabetes
- Tez No: 996485
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ÖNTÜRK AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Afet eğitimi, Disaster education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Acil Durum ve Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Afetler, toplumların sağlık sistemlerini ve sosyal düzenini çok boyutlu biçimde kesintiye uğratan durumlardır. Özellikle diyabet gibi kronik hastalıklara sahip bireyler, afet ortamlarında ilaç temini, insülin uygulaması ve beslenme gibi hayati konularda risk altındadır. Bu çalışma, diyabetli bireylerin afetlere hazırlık düzeyini artırmak amacıyla temel afet eğitimi verilmesini hedeflemiştir. Araştırma, afet eğitiminin diyabet hastalarının afet bilinci üzerindeki etkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma yarı deneysel, ön test–son test kontrolsüz müdahale tasarımına sahiptir. Evreni, Kozluk Devlet Hastanesinde yatan veya ayaktan tedavi gören diyabetli hastalar oluşturmuştur. Örneklemi ise, dahil olma kriterlerini taşıyan ve gönüllü olarak katılım sağlayan 255 bireyden oluşmuştur. Veriler Nisan-Eylül 2025 tarihleri arasında yüzyüze toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak Katılımcı Bilgi Formu ve Afet Bilinci Algı Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma kapsamında tüm katılımcılara araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan eğitim materyali kullanıldı. Eğitim, 18 yaş üstü yetişkin diyabetli bireylere dönük 30- 40 dakikalık olup, yüzyüze verilmiştir. Toplam 38 slayttan oluşan eğitim programında afet, afet türleri, afet öncesi, afet anı, afet sonrası hazırlık çalışmaları, diyabet hastalığı, afet durumunda diyabet hastalarına dönük kolaylaştırıcı unsurlar, sağlık merkezlerine erişim konuları işlenmiştir. II Eğitimin günlük yaşama aktarılabilmesi için 4 haftalık uygulama süresi tanınmış, ardından formlar tekrar doldurulmuştur. Çalışma öncesinde etik kurul onayı, kurum izni ve gönüllü onam formu ile katılımcı izni alınmıştır. Sonuçlar, afet eğitiminin katılımcıların, genel afet bilgisi, iletişim, diyabet ve afet konularında konularda farkındalıklarını artırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Disasters are events that disrupt the health systems and social order of societies in multifaceted ways. Individuals with chronic diseases, especially diabetes, are at risk in disaster situations regarding vital issues such as medication supply, insulin administration, and nutrition. This study aimed to improve the preparedness level of individuals with diabetes by providing basic disaster training. The research was conducted to examine the effect of disaster training on the disaster awareness of diabetic patients. The research was conducted as a quasi-experimental, pre-test–post-test uncontrolled intervention design. The population consisted of diabetic patients hospitalized or receiving outpatient treatment at Kozluk State Hospital. The sample included 255 individuals who met the inclusion criteria and voluntarily agreed to participate. Data were collected face-to-face between April and September 2025. The Participant Information Form and Disaster Awareness Perception Scale were used as data collection tools. In this study, all participants were provided with training materials prepared by the researchers based on the literature. The training, which lasted 30-40 minutes, was given face-to-face to adult diabetic individuals over the age of 18. The training program, consisting of 38 slides, covered topics such as disasters, types of disasters, pre-disaster, disaster response, and post-disaster preparedness, diabetes, facilitating factors for diabetic IV patients in disaster situations, and access to health centers. A four-week application period was provided to allow for the integration of the training into daily life, after which the forms were completed again. Prior to the study, ethical committee approval, institutional permission, and participant consent forms were obtained. The results show that disaster training increased participants' awareness of general disaster information, communication, diabetes, and disaster-related issues.