İslami finans okuryazarlığın İslami bankacılık tercihine etkisinde İslami inanç ve helal algısının rolü
The role of Islamic belief and halal perception in the influence of Islamic finance literacy on the preference for Islamic banking
- Tez No: 996502
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal okuryazarlık, Islamic financial literacy, halal perception, Islamic banking, Financial literacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, İslami finansal okuryazarlığının İslami bankacılık tercihine etkisinde İslami inanç ve helal algısının rolünü incelemektir. Araştırmada nicel yöntem benimsenmiş ve örneklem kapsamına alınan 278 katılımcıdan anket yoluyla veri toplanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analiz teknikleri ile değerlendirilmiştir. Literatür doğrultusunda İslami inanç ve helal algısı bağımsız değişkenler, İslami bankacılık tercihi bağımlı değişken ve İslami finans okuryazarlığı ise düzenleyici değişken olarak ele alınmıştır. Analiz sonuçlarına göre İslami inancın helal algısını pozitif ve anlamlı biçimde etkilediği, ayrıca İslami inancın İslami bankacılık tercihi üzerinde de pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında helal algısının İslami bankacılık tercihini pozitif yönde ve anlamlı düzeyde etkilediği belirlenmiştir. Son olarak, İslami finans okuryazarlığının, helal algısı ile İslami bankacılık tercihi arasındaki ilişkide düzenleyici bir role sahip olduğu ve bu rolün istatistiksel olarak anlamlı olduğu ortaya konmuştur. Araştırma bulguları, ilgili literatürde yer alan kavramsal çerçeveyi destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the role of Islamic belief and halal perception in the effect of Islamic financial literacy on the preference for Islamic banking. A quantitative research method was adopted, and data were collected through a survey administered to 278 participants included in the sample. The obtained data were analyzed using statistical analysis techniques. In line with the literature, Islamic belief and halal perception were treated as independent variables, preference for Islamic banking as the dependent variable, and Islamic financial literacy as the moderating variable. The analysis results indicate that Islamic belief has a positive and significant effect on halal perception, and that Islamic belief also has a positive and significant effect on the preference for Islamic banking. In addition, halal perception was found to positively and significantly influence the preference for Islamic banking. Finally, it was revealed that Islamic financial literacy plays a moderating role in the relationship between halal perception and the preference for Islamic banking, and that this role is statistically significant. Overall, the findings support the conceptual framework presented in the related literature.