İşletmelerin Avrupa Birliği (AB) kurumsal sürdürülebilirlik durum tespiti direktifi kapsamında karşılaşacakları yükümlülükler ve Eskişehir'den AB'ye ihracat yapan işletmelerde bir araştırma
Obligations of businesses under the European Union (EU) corporate sustainability due diligence directive and a research on businesses exporting from Eskişehi̇r to the EU
  1. Tez No: 996527
  2. Yazar: HÜLYA GÖKTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ZÜMRÜT TONUS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal sürdürülebilirlik, Corporate sustainability
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, makro düzeyde bir vizyon olan sürdürülebilirlik kavramının, mikro düzeyde kurumsal sürdürülebilirlik stratejilerine dönüşümünü ve bu sürecin Avrupa Birliği'nin Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi (KSDTD) ile kazandığı yasal zorunluluk boyutunu incelemektedir. Araştırma, Eskişehir sanayisinde faaliyet gösteren üç farklı işletmenin (İşletme A, B ve C) çevresel, sosyal ve yönetişimsel performanslarını KSDTD uyumu ekseninde analiz etmeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği çalışmada, işletmelerin sürdürülebilirliği gönüllü bir çabadan, KSDTD'nin gerektirdiği bağlayıcı bir“durum tespiti”(due diligence) modeline geçirme kapasiteleri yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla sorgulanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz yöntemi benimsenmiştir. Bulgular; İşletme A ve B'nin stratejik liderlik ve pazar baskısıyla kurumsal sürdürülebilirliği içselleştirdiğini, İşletme C'nin ise henüz temel mevzuat uyumu aşamasında olduğunu göstermektedir. Çalışma, KSDTD'nin Türk ihracatçıları için bir“yeşil bariyer”olmaktan çıkarılıp, kurumsal dönüşüm yoluyla küresel rekabet avantajına nasıl dönüştürülebileceğine dair öneriler de sunmaktadır. Kurumsal sürdürülebilirliğin gönüllülükten zorunluluğa geçişi konusunda alana katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the transformation of the macro-level vision of sustainability into micro-level corporate sustainability strategies and the dimension of legal obligation this process has acquired through the European Union's Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). The research aims to analyze the environmental, social, and governance (ESG) performances of three distinct enterprises (Enterprise A, B, and C) operating in the Eskişehir industry within the framework of CSDDD compliance. Adopting a qualitative research method, the study utilizes semi-structured interviews to investigate the capacities of these enterprises to transition sustainability from a voluntary effort to the binding“due diligence”model required by the CSDDD. Descriptive analysis method was adopted in the analysis of the data.The findings indicate that Enterprises A and B have internalized corporate sustainability through strategic leadership and market pressures, whereas Enterprise C remains at the stage of basic regulatory compliance. Furthermore, the study offers recommendations on how the CSDDD can be transformed from a“green barrier”for Turkish exporters into a global competitive advantage through corporate transformation. It contributes to the field by shifting corporate sustainability from voluntary to mandatory.