Okul öncesi dönemde çocuğu olan ebeveynlerin duygu sosyalleştirme davranışları ve öz şefkatlerinin çocuklarıyla olan ilişkilerindeki rolünün incelenmesi
An examination of the role of parents' emotion socialization behaviors and self-compassion in their relationship with their preschool-aged children
- Tez No: 996526
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE GÖZDE ERTÜRK KARA, DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN TUĞÇE ÖZYETER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz şefkat (öz anlayış), duygu sosyalleştirme, ebeveyn çocuk ilişkisi, okul öncesi dönem, aracılık etkisi, Ana-babaların duyguları sosyalleştirme davranışları, Ebeveynlik becerileri, Çocuk-okul öncesi, Öz duyarlılık, Self-compassion, emotion socialization, parent–child relationship, preschool period, mediation effect, Parents emotional socialization, Parenting skills, Self compassion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi dönemde çocuğu olan ebeveynlerin duygu sosyalleştirme davranışları ve öz şefkatlerinin çocuklarıyla olan ilişkilerindeki rolünü ortaya koymaktır. Çalışmada annelerin ve babaların öz şefkatleri, çocukların duygularına verdikleri tepkiler ve çocuklarıyla olan ilişkilerinin düzeyi değerlendirilmiştir. Ayrıca öz şefkatin ebeveyn–çocuk ilişkisini ne ölçüde yordadığı ve bu ilişkinin duygu sosyalleştirme davranışları aracılığıyla şekillenip şekillenmediği incelenmiştir. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Öz Anlayış Ölçeği, Çocuğun Olumsuz Duygularıyla Başetme Ölçeği ve Çocuk–Anababa İlişki Ölçeği kullanılmış; veriler çoklu regresyon analizi ile çözümlenmiş ve aracılık etkisi Hayes Process Macro Model 4 yardımıyla incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre ebeveynlerin öz şefkat düzeylerinin yüksek olduğu, ebeveyn–çocuk ilişki düzeylerinin ise orta seviyede bulunduğu görülmüştür. Destekleyici duygu sosyalleştirme tepkilerinin (duygu odaklı, ifade kolaylaştırıcı ve problem odaklı tepkiler) yüksek; cezalandırıcı tepkilerin ise düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öz şefkati yüksek ebeveynlerin çocuklarının duygularına daha yapıcı tepkiler verdiği ve cezalandırıcı yaklaşımlardan uzak durduğu, bunun da ebeveyn–çocuk ilişkisini olumlu yönde etkilediği ortaya çıkmıştır. Araştırmanın temel bulgusu, öz şefkatin ebeveyn–çocuk ilişkisindeki etkisinin duygu sosyalleştirme davranışları aracılığıyla güçlendiğini göstermesidir. Sonuçlar, ebeveynlerin öz şefkat düzeylerini ve duyguya yönelik destekleyici yaklaşımlarını geliştirmeye yönelik programların aile içi ilişkilerde önemli kazanımlar sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate the role of self-compassion and emotion socialization behaviors among parents of preschool-aged children in the parent–child relationships. The study evaluated parental self-compassion, reactions to children's emotions, and the quality of parent–child interactions. Additionally, it examined the extent to which self-compassion predicts the parent–child relationship and whether this association is mediated by emotion socialization behaviors. Data were collected using a Personal Information Form, the Self-Compassion Scale, the Coping with Children's Negative Emotions Scale (CCNES), and the Child–Parent Relationship Scale (CPRS). The data were analyzed through multiple regression, and the mediation effect was tested using Hayes' Process Macro (Model 4). Results indicated that parents possessed high levels of self-compassion, while parent–child relationship scores were at a moderate level. Furthermore, supportive emotion socialization reactions (emotion-focused, expressive encouragement, and problem-focused) were high, whereas punitive reactions remained low. The findings revealed that parents with higher self-compassion exhibited more constructive reactions to their children's emotions and avoided punitive approaches, thereby fostering a more positive parent–child relationship. The core finding of this research demonstrates that the impact of self-compassion on the parent–child relationship is significantly mediated and strengthened by emotion socialization behaviors. These results suggest that interventions designed to enhance parental self-compassion and supportive emotion-related approaches can yield substantial benefits for familial dynamics.