Kiralik kasa sözleşmesi
Safe deposit box agreement
  1. Tez No: 996538
  2. Yazar: AYSU ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ABİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel bankacılık, Türk bankacılık sektörü, Retail banking, Turkish banking sector
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Kiralık kasa sözleşmesi, yapısı itibarıyla klasik sözleşme tiplerinden herhangi biriyle birebir örtüşmeyen; kira, saklama ile vekalet sözleşmesine özgü unsurların bir arada bulunduğu karma nitelikte bir sözleşmedir. Bu sözleşme kapsamında banka, müşteriye kasayı kullanma imkânı sağlamanın yanı sıra kasaya erişimi temin etme, kasanın güvenliğini sağlama ve gizliliği koruma borçlarını sadakat ve özen yükümlülüğü bağlamında, kasa kiralama faaliyetini meslek edinmiş basiretli bir bankadan beklenen davranış ölçütüne uygun olarak yerine getirmekle yükümlüdür. Müşteri, kararlaştırılan bedeli ve depozitoyu ödemekle yükümlü olup, ödeme borcunun ihlali hâlinde banka, borçlunun temerrüdüne ilişkin hükümlere dayanarak yazılı süre vererek sözleşmeyi feshedebilmektedir. Ayrıca müşterinin kasayı sözleşmeye aykırı ve özensiz şekilde kullanması durumunda bankanın, önceden ihtarda bulunmaksızın sözleşmeyi derhal sona erdirmesi de mümkündür.
Özet (Çeviri)
The safe deposit box agreement is a mixed-type contract that does not fully correspond to any classical contract category, but rather combines elements of lease, deposit, and mandate agreements. Under this agreement, the bank is obliged not only to provide the customer with the possibility to use the safe deposit box, but also to ensure access to the box, maintain the security of the vault environment, and preserve confidentiality, in accordance with its duties of loyalty and due care and with the standard of conduct expected from a prudent bank professionally engaged in safe deposit box services. The customer, on the other hand, is required to pay the agreed contractual fee and any deposit, and in the event of default in payment, the bank may terminate the agreement by granting a written grace period pursuant to the rules on debtor's default. Furthermore, where the customer uses the safe deposit box in breach of the contract or without due care, the bank may immediately terminate the agreement without prior notice.