Kiralık kasa sözleşmelerinde bankanın sorumluluğu
Bank's responsibility in safe deposit box aggreements
  1. Tez No: 998340
  2. Yazar: ZEYNEP AYBİKE HİNDİSTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY AYDIN ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hukuki sorumluluk, Türk banka hukuku, Uluslararası bankacılık, Legal responsibility, Turkish bank law, International banking
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Kiralık kasa sözleşmesi, bankacılık işlemlerinden biri olan geniş anlamda tevdi türüdür. Müşteriye ait değerli varlıkların, güvenli ve uygun biçimde banka tarafından saklanmasını konu alan kiralık kasa sözleşmelerine ilişkin olarak hukukumuzda doğru-dan ve açık bir yasal düzenleme ise bulunmamaktadır. Oysaki; kiralık kasa sözleşmele-rinin kullanımı, ülkemizde oldukça yaygın olup işbu yasal düzenleme eksikliği, kiralık kasa sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümünde uygulamada boşluk yaratmak-tadır. Bu çalışmada; kiralık kasa sözleşmesinin hukuki nitelendirmesi yapılarak tarafla-rın sözleşmeden doğan hak ve yükümlülükleri, kiralık kasa sözleşmesinde zilyetlik durumları incelenmiş ve akabinde bankanın sözleşmesel sorumluluğunun kapsamı be-lirlenerek bankanın işbu sorumluluğunun sonuçları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
A safe deposit box agreement is a type of deposit, broadly speaking, which is a form of banking transaction. There is no direct and explicit legal regulation in our legal system regarding safe deposit box agreements, which concern the secure and appropri-ate storage of customers' valuable assets by banks. However, the use of safe deposit box agreements is quite common in our country, and this lack of legal regulation crea-tes gaps in practice for resolving disputes arising from safe deposit box agreements. This study examines the legal classification of safe deposit box agreements, the rights and obligations of the parties arising from the contract, the possession conditions in safe deposit box agreements, and subsequently, the scope of the bank's contractual liability and the consequences of this liability are discussed.