Taba veri yorumu tekniğinin ortaokul matematik ders uygulamaları kapsamında sosyal geçerliliğinin incelenmesi
An examination of the social validity of a middle school mathematics lesson designed using the taba data interpretation technique
- Tez No: 996581
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE DEMİREL DİNGEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Eğitim ve Öğretim, Mathematics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Analitik düşünme becerileri, Analytical thinking skills
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Yetenekliler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
21. yüzyılın eğitim sistemleri, yalnızca bilgi aktarımını değil, bilgiyi analiz edebilme, transfer edebilme ve eleştirel biçimde değerlendirme gibi üst düzey düşünme becerilerini de önemsemektedir. Bu bağlamda analitik düşünme; çok yönlü problem çözme, neden-sonuç ilişkisi kurma ve veriler arasında bağlantılar oluşturma gibi yetkinlikleri içeren temel bir beceri olarak öne çıkmaktadır. Hilda Taba tarafından geliştirilen Veri Yorumu Tekniği, yapılandırmacı yaklaşıma dayalı, tümevarımsal düşünmeyi teşvik eden, çok aşamalı bir öğretim tekniğidir. Bu çalışmada, Taba Veri Yorumu Tekniği ile yapılandırılmış ortaokul matematik derslerinin sosyal geçerliliğini incelemek amaçlanmaktadır. Bu amaca ulaşmak için çalışmada karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı ardışık deseni ve sosyal geçerliğin belirlenmesi için öznel değerlendirme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını 6. sınıfa devam eden 84 öğrenci oluşturmaktadır. Veri Yorumu Sosyal Geçerlik Formu ve Açık Uçlu Görüş Formuyla elde edilen verilerden elde edilen araştırma sonuçları, öğrencilerin matematik dersi kapsamında kullanılan Veri Yorumu Tekniği'ni sevdiklerini, yararlı bulduklarını, bu tekniğin öğrenmeyi eğlenceli ve kalıcı hale getirdiğini düşündüklerini göstermiştir
Özet (Çeviri)
21st-century education systems prioritize not only the transfer of knowledge but also higher-order thinking skills such as analyzing, transferring, and critically evaluating information. In this context, analytical thinking emerges as a fundamental skill encompassing competencies such as multifaceted problem-solving, establishing cause-and-effect relationships, and creating connections between data. The data interpretation technique developed by Hilda Taba is a multi-stage teaching strategy based on the constructivist approach that encourages inductive reasoning. This study aims to examine the social validity of middle school mathematics lessons structured using the Taba Data Interpretation technique. To achieve this goal, the explanatory sequential design from mixed research methods was used, and the subjective evaluation method was used to determine social validity. The participants in the study consisted of 84 students in the 6th grade. Research findings based on data obtained from the social validity form and open-ended opinion form show that students like the Data Interpretation technique used in mathematics lessons, find it useful, and believe it makes learning enjoyable and memorable.