Öğretmenlerin teknostres düzeylerinin yordanmasında demografik değişkenlerin, teknolojik pedagojik alan bilgisi ve eğitim teknolojileri destek algılarının rolü
The role of demographic variables, technological pedagogical content knowledge, and perceived educational technology support in predicting teachers' technostress levels
  1. Tez No: 996599
  2. Yazar: OĞUZ KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim teknolojisi, Education technology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; öğretmenlerin teknostres düzelerinin yordanmasında demografik değişkenlerin, teknolojik pedagojik alan bilgisi ve eğitim teknolojileri destek algılarının rolünü belirlemektir. Çalışmanın örneklemini toplam 63 okuldan 1171 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak,“Öğretmenlerin Teknostres Düzeylerini Belirleme Ölçeği”,“Teknopdagojik Eğitim Yeterlikleri Ölçeği (TPACK-deep)”ve araştırmacı tarafından tez sürecinde geliştirilen“Eğitim Teknolojileri Destek Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, cinsiyetler arasında teknostres düzeylerinde fark bulunmazken, kadınların TPAB algılarında tasarım, çaba ve etik boyutlarında erkeklere göre daha yüksek puanlar aldığı belirlenmiştir. Çalışılan kademe açısından lise ve ortaokul öğretmenlerinin, ilkokul öğretmenlerine göre daha yüksek teknostres yaşadığı tespit edilmiştir. ETDA algılarında ise cinsiyet ve kademe farklılıkları gözlenmemiştir. Regresyon analizlerinde, öğrenme-öğretme süreci odaklı teknostres üzerinde yaş, cinsiyet, kademe ve ETDA'nın yordayıcıları olduğu; mesleğe yönelik teknostresin ise yaş, cinsiyet, kademe, ETDA ve TPACK-deep etik ile yeterlik boyutları tarafından yordandığı bulunmuştur. Teknik konu odaklı teknostres düzeylerinde cinsiyet ve kademe değişkenleri yordayıcı olarak belirlenmiş; kişisel kaynaklı ve sosyal odaklı teknostres alt boyutlarında ise yordayıcı bulunamamıştır. Toplam teknostres düzeyleri, ortaokul ve lise kademeleri tarafından yordanmış olup, TPAB alt boyutlarından etik ve yeterlik boyutlarının mesleğe yönelik teknostres üzerinde yordayıcı olduğu görülmüştür. Bu bulgular, öğretmenlerin teknostres düzeylerinin cinsiyet ve görev yaptıkları eğitim kademesine bağlı olarak değişmediğini, ancak yaş, ETDA ve bazı TPAB alt boyutlarının teknostres düzeylerini yordadığını ortaya koymaktadır. Araştırmada elde edilen bulgular ve sınılılıklar çerçevesinde öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the role of demographic variables, technological pedagogical content knowledge (TPACK), and perceived educational technology support (PETS) in predicting teachers' technostress levels. The sample of the study consists of 1,171 teachers from a total of 63 schools. As data collection tools, the“Technostress Scale for Teachers”, the“TPACK-deep Scale”, and the“Perceived Educational Technology Support Scale”, which was developed by the researcher during the dissertation process, were utilized. According to the findings, while no significant difference was found in technostress levels between genders, it was determined that female teachers scored higher than male teachers in the design, effort, and ethics sub-dimensions of TPACK. In terms of school level, high school and middle school teachers were found to experience higher levels of technostress compared to primary school teachers. No significant differences were observed in PETS perceptions in terms of gender or school level. Regression analyses revealed that age, gender, school level, and PETS were significant predictors of technostress related to teaching and learning processes. Technostress related to professional aspects was predicted by age, gender, school level, PETS, and the ethics and competence sub-dimensions of TPACK-deep. In the dimension of technology-related technostress, gender and school level emerged as significant predictors, while no significant predictors were identified for the dimensions of personal and social technostress. Overall technostress levels were significantly predicted by middle and high school levels. Moreover, the ethics and competence dimensions of TPACK were found to have an impact on professional technostress. These findings suggest that teachers' technostress levels do not vary significantly by gender or school level, but that age, PETS, and certain TPACK sub-dimensions are significant predictors of technostress. Based on the findings and limitations of the study, several recommendations have been developed.