Diş hekimliği öğrencileri ve diş hekimlerinde ekip çalışmasının iş yükü algısı üzerine etkisi
Impact of teamwork on perception of workload in dentistry students and dentists
  1. Tez No: 996608
  2. Yazar: TUĞÇE NURİYE ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA MUMCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Takım çalışması, İş yükü, Team work, Workload
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, diş hekimi öğrencileri ve diş hekimlerinde ekip çalışması algısının, iş yükü üzerindeki etkilerini belirlemek ve bu durumu etkileyen ilişkili faktörleri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, İstanbul'da bulunan bir vakıf ve bir kamu üniversitesinin diş hekimliği fakültelerinde kesitsel tasarımda yürütülmüştür. Çalışmaya 1.228 diş hekimliği öğrencisi ve 248 diş hekimi dâhil edilmiştir. Veriler; Ekip Çalışması Algısı Ölçeği (T-TPQ), İş Yükü Ölçeği, Brief Resilience Scale (BRS) ve Work Productivity and Activity Impairment (WPAI) kullanılarak toplanmıştır. T-TPQ beş alt boyutunda ve“İş Yükü Ölçeği”nde yer alan maddeler 5'li Likert tipi ölçekler ile değerlendirilir. Yüksek puanlar, ekip çalışması algısının ve algılanan iş yükünün arttığını göstermektedir. Psikolojik dayanıklılık, altı maddeden oluşan BRS ile değerlendirilir, yüksek puanlar daha yüksek dayanıklılığa işaret etmektedir. WPAI ölçeğindeki yüksek puanlar ise iş verimliliği ve günlük faaliyetlerdeki olumsuz durumu göstermektedir. Verilerin normal dağılım göstermemesi nedeniyle Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis ve Spearman korelasyon testleri kullanılmıştır. Bulgular: Hem diş hekimliği öğrencilerinde hem de diş hekimlerinde,“Ekip Çalışması Algısı”alt boyut puanları ile“İş Yükü Algısı”puanları arasında anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır (p> 0,05).“İş Yükü Algısı”puanları ve“Ekip Çalışması Algısı”alt boyut puanlarının diş hekimlerinde, öğrencilere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Diş hekimleri ve diş hekimliği öğrencilerinde BRS ve“WPAI-İşte Var Olamama”puanlarının erkeklerde, kadınlara kıyasla daha iyi olduğu saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Çalışmada, diş hekimleri ve diş hekimliği öğrencilerinde ekip çalışması algısının iş yükü üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Diş hekimlerinin ekip çalışması ve iş yükü algısı puanlarının, diş hekimliği öğrencilerine göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Her iki grupta da psikolojik dayanıklılık ve işte var olamama puanlarının erkeklerde daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda diş hekimliği öğrencilerine yönelik öğrenci güçlendirme stratejileri geliştirilmesi eğitim sürecine olumlu katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine the effect of teamwork perception on workload among dental students and dentists and to identify the factors associated with this relationship. Materials and Methods: This study employed a cross-sectional design at the faculties of dentistry of two universities, one foundation university and one public university, located in Istanbul. A total of 1,228 dental students and 248 dentists were included in the study. Data were collected using the Teamwork Perceptions Questionnaire (T-TPQ), Workload Scale, Brief Resilience Scale (BRS), and the Work Productivity and Activity Impairment–General Health Questionnaire (WPAI). The T-TPQ comprises five subdimensions and, together with the Workload Scale, all items are assessed using a 5-point Likert scales. Psychological resilience is assessed using the six-item Brief Resilience Scale (BRS), with higher scores reflecting greater resilience. Higher scores on the WPAI indicate greater impairment in work productivity and daily activities. As the data did not show a normal distribution, Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, and Spearman correlation tests were employed for statistical analysis. Results : No significant correlation was found between the subdimension scores of perceived teamwork and perceived workload among either dental students or dentists (p> 0.05). However, perceived workload scores and perceived teamwork subdimension scores were significantly higher among dentists compared to dental students (p <0.05). In both dentists and dental students, Brief Resilience Scale (BRS) scores and WPAI–Presenteeism scores were significantly more favorable in males than in females (p <0.05). Conclusion : The study found that perceived teamwork did not have a significant effect on perceived workload among either dentists or dental students. However, dentists reported higher perceived teamwork and workload scores compared to dental students. In both groups, psychological resilience and presenteeism scores were more favorable among males than females. In this context, the development of student empowerment strategies for dental students may contribute positively to the educational process.