Minimalist mekanların tasarım özellikleri ve görsel niteliklerinin mimarlığın bazı temel öğeleri aracılığıyla konut tipolojisi kapsamında incelenmesi
A study of design properties and visual qualities of minimalist spaces with the basic elements of architecture on the typology of house
  1. Tez No: 198858
  2. Yazar: FATMA NERGİZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜLKÜ ALTINOLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Minimalizm, minimalist mekan, minimal ya am, Japon konut mekanı
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
M N MAL ST MEKANLARIN TASARIM ÖZELL KLER VE GÖRSELN TEL KLER N N M MARLI IN BAZI TEMEL Ö ELER ARACILI IYLAKONUT T POLOJ S KAPSAMINDA NCELENMESFatma NERG ZMimarlık, Yüksek Lisans TeziMinimalizm günümüzde tasarımın oldu u her alanda etkisini göstermektedir. Minimalizmkavramı her eyden önce bir ya am felsefesi olarak algılanmakta ve minimalist mekanlar,yalın görünümün altında bir dü ünce sisteminin oldu u göz önünde bulundurularakde erlendirilmektedir. Konut ise sadece barınak de il, aynı zamanda bir insanın ve toplumun,kültürel özelliklerini ve ya ama biçimini en iyi yansıtan yapı türüdür. Bu ara tırmaMinimalizm kavramının konut tipolojisi kapsamında özünü kavrayabilme çabasının birsonucudur.Ara tırma, Minimalizm kavramını var eden dü ünce sistemlerini ve minimalist dü üncebiçiminin mekanlara yansımasını ortaya koyarak, bu kavramın özünü kavrayabilmeyiamaçlamaktadır.Buradan hareketle, tez altı bölümden olu maktadır. Giri bölümünde tezin amacı, kapsamı veyöntemi açıklanmaktadır. kinci bölümde, Minimalizm kavramının tanımları yer almaktadır.Üçüncü bölüm, mimarlık ve tasarım ortamında Minimalizm kavramının ara tırıldı ıbölümdür. Öncelikle, Minimalizm tarihsel süreç içinde incelenerek, daha sonra da minimalistyapı örnekleri irdelenmektedir. Dördüncü bölüm, konut iç mekanı ile sınırlı olup, konut içmekan kavramı tanımlandıktan sonra, ya am biçimlerinin Minimalizm ile ba da tı ı Japon veAnadolu konut mekanı üzerinden incelenmektedir. Be inci bölümde ise, minimalistdü üncenin mekanlara yansımasının görülebilece i, minimalist mekan özellikleri mimarlı ıntemel ö eleri aracılı ıyla açıklanmaktadır. Son olarak da, ara tırmadan çıkarılan sonuçlarverilmektedir.Ara tırma sonucunda, minimalist mekanların özellikleri incelendi inde, minimalist dü ünceve ya am biçiminin somut olarak mekanlara nasıl yansıdı ı görülmü tür. Yapılande erlendirme sonucunda, Minimalizm'in amacının ya amın ve içinde ya anılan mekanınözüne ula abilmek, onu ortaya çıkarabilmek oldu u saptanmı tır.
Özet (Çeviri)
A STUDY OF DES GN PROPERTIES AND VISUAL QUALITIES OF MINIMALISTSPACES WITH THE BASIC ELEMENTS OF ARCHITECTURE ON THETYPOLOGY OF HOUSEFatma NERG ZArchitecture, M.S.ThesisMinimalism has recently had an impact on every field in which design is applied. The conceptof Minimalism is to be perceived, first of all, as a way of life. Minimalist spaces should beevaluated, with the understanding that there is a system of thought beneath the simpleappearance. Homes are not merely shelters in which daily life is carried out, but alsostructures in which the culture and way of life of persons are best reflected. This research isthe result of an attempt to explore the essence of Minimalism as it is reflected on the typologyof homes.Research basically aims to comprehend the essence of Minimalism by bringing up thesystems of thought which creates Minimalism and reflects of minimal way of life to spaces.Thesis is divided into six chapters. In the first chapter the purpose, scope and methodology ofthesis is explained. The second chapter contains the definitions of Minimalism. The thirdchapter is the section in which Minimalism is researched in architecture and design.Minimalism is examined historically and then minimalist building examples are explored.After defining the concept of interior home space, the fourth chapter continues to examineJapanese and Anatolian home spaces, which have managed well with minimalist way of life.The fifth chapter explains the properties of minimalist spaces with the basic elements ofarchitecture. Finally, the results are presented.By examining the properties of minimalist spaces, the conclusion of the research shows howminimalist thought are reflected in concrete form. This thesis concludes that the basic aim ofMinimalism is to reach into the essence of life and space.