Fiziksel engelli çocuğa sahip annelerde motor imgeleme eğitiminin fonksiyonel durum, vücut farkındalığı, yaşam kalitesi ve kaygı düzeyi üzerindeki etkisinin incelenmesi
Evaluating the effects of motor imagery training on functional status, body awareness, quality of life and anxiety levels in mothers of physically disabled children
- Tez No: 996718
- Danışmanlar: PROF. DR. KILIÇHAN BAYAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Anneler, Beden stabilizasyonu, Bedensel engelli çocuklar, Bedensel farkındalık, Bel ağrısı, Fizyolojik kapasite, Zihinsel imgeleme, Mothers, Core stabilization, Physically handicapped children, Body awareness, Back pain, Physiological capacity, Mental imagery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, fiziksel engelli çocuğa sahip annelerde kor stabilizasyon egzersizlerine eklenen motor imgeleme eğitiminin; motor beceriler, fonksiyonel durum, vücut farkındalığı, denge, yaşam kalitesi ve kaygı düzeyi üzerindeki etkilerini biyopsikososyal çerçevede değerlendirmek amacıyla yapıldı. Randomize ve tek kör tasarlanan çalışmaya, yaş ortalaması 38.72 ± 9.83 olan 40 anne dahil edildi. Katılımcılar; sadece kor stabilizasyon egzersizi alan“kontrol grubu”ve bu egzersizlere ek olarak motor imgeleme eğitimi alan“çalışma grubu”şeklinde ikiye ayrıldı. Sekiz haftalık süreç öncesi ve sonrası; bel fonksiyonları (ODI), ağrı şiddeti (VAS), ağrı eşiği (algometre), kas aktivitesi (BAE), gövde mobilitesi (Modifiye Schober Testi), gövde enduransı (McGill Endurans Testi) dinamik denge (Y testi), motor imgeleme becerisi (HİA-3) kaygı düzeyi (STAI FORM 2) ve yaşam kalitesi (SF-36) ölçekleriyle değerlendirmeler yapıldı. Çalışmanın sonucunda, fonksiyonel durumda her iki grupta da istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamakla birlikte klinik düzeyde belirgin iyileşmeler gözlemlendi. Çalışma grubunda ağrı şiddetindeki azalma, vücut farkındalığı, denge, TrA kas aktivitesi, endurans ve motor imgeleme becerisindeki artışlar kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05). Yaşam kalitesinin fiziksel fonksiyon, enerji ve ağrı alt boyutlarında da çalışma grubu lehine anlamlı farklar görüldü (p<0.05). Gövde mobilitesinde ise gruplar arası fark saptanmadı (p>0.05) .Kaygı düzeyleri incelendiğinde kontrol grubunda anlamlı iyileşme olduğu saptandı (p<0.05). Bu veriler, motor imgeleme egzersizlerinin rehabilitasyon programlarına dahil edilmesinin yalnızca fizyolojik kapasiteyi artırmakla kalmayıp, psikolojik iyi oluşu da destekleyerek bireyin iyileşme sürecinde bütüncül ve güçlü bir katkı sağladığını göstermektedir. Ayrıca, motor imgeleme bireyin zihinsel süreçlerini harekete geçirerek tedaviye aktif katılımını artırmakta ve uzun vadeli fonksiyonel kazanımlar için kritik bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study evaluated the effects of motor imagery training (MIT) combined with core stabilization exercises (CSE) on motor skills, functional status, body awareness, balance, quality of life, and anxiety in mothers of children with physical disabilities within a biopsychosocial framework.In this randomized, single-blind study, 40 mothers (mean age: (38.72 ± 9.83 years) were divided into two groups: a control group (CSE only) and a study group (CSE + MIT). Assessments were conducted at baseline and after eight weeks, evaluating back-related disability (ODI), pain intensity (VAS), pain threshold, muscle activity (PBU), trunk mobility/endurance (McGill Tests), dynamic balance, motor imagery ability (MIQ-3) , anxiety (STAI FORM 2), and quality of life (SF-36).Results showed that while functional status improvements were not statistically significant, clinically meaningful progress was observed in both groups. The study group demonstrated significantly greater improvements in pain intensity, body awareness, balance, TrA muscle activity, endurance, and motor imagery skills compared to the control group (p<0.05). Additionally, the study group showed superior outcomes in the physical functioning, vitality, and pain subscales of the SF-36 (p< 0.05).These findings suggest that integrating motor imagery into rehabilitation programs not only enhances physiological capacity but also fosters psychological well-being, offering a holistic contribution to the recovery process. By engaging mental processes, motor imagery encourages active participation and serves as a catalyst for long-term functional gains.