Temsili bürokrasi açısından yerel yönetimlerde engelli temsilinin değerlendirilmesi: Batı Akdeniz örneği
Evaluating the representation of people with disabilities in local government from the perspective of representative bureaucracy: The case of the Western Mediterranean
  1. Tez No: 996729
  2. Yazar: BERİL ALEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA LAMBA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bürokrasi, Engellilik, Kamu yönetimi, Temsili bürokrasi, Yerel yönetimler, Bureaucracy, Disability, Public administration, Representative bureaucracy, Local administrations
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Temsili bürokrasi, kamu yönetiminde toplumun farklı sosyal gruplarının bürokratik yapılarda yer almasını esas alarak kamu kurumlarının meşruiyetini, demokratik niteliğini ve kapsayıcılığını güçlendiren temel bir yaklaşımdır. Bu bağlamda, bürokratik örgütlerde görev yapan personelin demografik ve sosyo-kültürel özelliklerinin toplumdaki çeşitliliği yansıtması, yönetsel adaletin sağlanması, vatandaşların devlete duyduğu güvenin artırılması, karar alma süreçlerinin daha eşitlikçi hale gelmesi ve kamu hizmetlerinin etkinliğinin yükselmesi açısından önem taşımaktadır. Çalışmanın odağında yer alan engelli bireylerin bürokrasi içindeki temsiliyeti ise temsili bürokrasinin tamamlayıcı bir boyutunu oluşturmakla birlikte, ulusal ve uluslararası akademik literatürde sınırlı biçimde ele alınan bir alan olarak dikkat çekmektedir. Bu araştırma, temsili bürokrasi yaklaşımını engellilik ekseninde inceleyerek Batı Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Antalya Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyeleri ile Burdur ve Isparta il belediyelerinde engelli çalışanların temsil düzeylerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın inceleme birimini belediyelerin üst yönetimleri, daire başkanlıkları, şube müdürlükleri ve bağlı birimleri oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde literatür taraması ve anket tekniği kullanılmış, anket formunun sonunda yer alan açık uçlu soru betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular, engelli çalışanların bürokrasi içindeki temsilinin ağırlıklı olarak pasif temsil düzeyinde kaldığını göstermektedir. Karar alma süreçlerine katılımı ifade eden aktif temsilin oldukça sınırlı olduğu, kurumsal kültür ve vatandaş algısına yansıyan sembolik temsilin ise yetersiz düzeyde kaldığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, temsili bürokrasinin engellilik boyutunda güçlendirilmesi, yönetsel meşruiyetin, kurumsal güvenin ve demokratik kamu hizmeti anlayışının kurumsallaşması açısından bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Representative bureaucracy is a foundational approach that strengthens the legitimacy, democratic nature, and inclusiveness of public institutions by ensuring that different social groups in society are represented in bureaucratic structures. In this context, it is imperative that the demographic and socio-cultural characteristics of personnel working in bureaucratic organisations reflect the diversity of society in order to ensure administrative justice, increase citizens' trust in the state, make decision-making processes more equitable, and improve the effectiveness of public services. The representation of individuals with disabilities within the bureaucracy, the focus of this study, constitutes a complementary dimension of representative bureaucracy. However, this area has received limited attention in national and international scholarly literature. The objective of this study is to examine the representative bureaucracy approach in the context of disability and to determine the level of representation of employees with disabilities in the Antalya Metropolitan Municipality and central district municipalities, as well as the provincial municipalities of Burdur and Isparta, located in the Western Mediterranean Region. The units of analysis in this study are senior management, department heads, branch managers, and affiliated units of the municipalities. The data collection process incorporated literature review and survey techniques; the open-ended question at the conclusion of the survey form was analysed using descriptive analysis methods. The findings demonstrate that the representation of employees with disabilities within the bureaucracy remains predominantly at a passive level. It was determined that active representation, which refers to participation in decision-making processes, is quite limited, while symbolic representation, which is reflected in corporate culture and citizen perception, remains inadequate. Consequently, the necessity to strengthen representative bureaucracy in terms of disability emerges as a means of institutionalising administrative legitimacy, corporate trust, and the concept of democratic public service.