ÜÇÜNCÜ PARTİ LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİ VE BİRÜÇÜNCÜ PARTİ LOJİSTİK FİRMASI İLE MÜŞTERİSİ ARASINDAÖRNEK BİR AĞ SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ
EVOLUTION OF THIRD PARTY LOGISTICS SECTOR ANDDEVELOPING A NETWORK SYSTEM BETWEEN A THIRD PARTYLOGISTICS PROVIDER AND ITS CUSTOMER
- Tez No: 996756
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Karışık tam sayılı doğrusal programlama, Üçüncü parti lojistik, Mixed integer linear programming, Third party logistic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında öncelikle; üçüncü parti lojistik (3PL) kavramı detaylı olarak incelenmiş, Türkiye ve Dünya'da 3PL sektörünün gelişimi, ilgili literatür ortaya konarak sergilenmiştir. Bir sonraki aşamada ise, kavramsal boyutları ve gelişimi belli bir çerçevede sunulan 3PL sektörünün karşı karşıya kaldığı karar süreçleri üzerinde durulmuştur. Bu kararlar; stratejik, taktiksel ve operasyonel seviyelerde ortaya konduktan sonra stratejik kararlar kapsamı içinde yer alan tedarik zinciri ağ tasarımı problemi yoğunlaşma alanı olarak belirlenmiştir. Tedarik zinciri ağ tasarımı, sayısal analizlerin kullanımını zorunlu kılan karmaşık problemlerden oluşmaktadır. Bu nedenle, yapmış olduğumuz bu çalışmada, bir 3PL firması ile müşterisi olan bir perakendeci firmanın tedarik zinciri ağ tasarımı problemini konu alan bir örnek olay analizine çözüm üretmek üzere doğrusal programlama tabanlı üç farklı karma tamsayılı programlama modeli geliştirilmiştir. 3 PL firması ile perakendeci firma arasındaki ilişkiyi düzenleyecek tedarik zinciri ağının belirlenmesini gerektiren bu modellerin temel hedefi tedarikçilerden depolara, depolardan mağazalara gönderilecek ürün miktarlarının ve toplam sistem maliyetini en küçükleyecek depo sayısının belirlenmesidir. Geliştirilen modeller CPLEX 8.01 paket programı ile çözülerek, elde edilen sonuçlar hem tablolar hem de maddeler halinde ayrıntılı olarak sunulmuştur. Son olarak, geliştirilen üçüncü model üzerinde duyarlılık analizi yapılarak, ortaya konulan alternatif çözümler karar vericinin dikkatine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, first, third party logistics (3 PL) as a concept is analyzed in detail and the development of 3 PL industries in Turkey and other countries is demonstrated by reviewing the related literature. In the second phase, the decision making processes of 3 PL industries whose conceptual aspects and progress have been displayed are emphasized. Once these decisions have been clarified as strategic, tactical and operational level, supply chain network problems included in strategic level decisions have been decided to be our main scope. Supply chain network problems consist of sophisticated problems which require utilizing quantitative models. Therefore, in this thesis, three alternative mixed integer programming models are developed to solve a supply chain network problem based on a case study regarding a 3 PL company and retailer. The models that coordinate supply chain network between a 3 PL company and retailer aim to determine the amount of products delivered to the warehouses and stores from suppliers and warehouses, respectively, and to calculate the number of warehouses that minimize the total system cost. The proposed models are solved using CPLEX 8.01, which is a commercial software package, and the results obtained are displayed on the tables and explained in details. Finally, alternative solutions derived by a sensitivity analysis are generated and demonstrated to the decision makers.