Kemal Râgıp Enson'un hayatı ve eserleri
Life and works of Kemal Ragıp Enson
- Tez No: 996863
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAATTİN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kemal Râgıp Enson, roman, tahlil, Kemal Râgıp Enson, novel, analys
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Kemal Râgıp, çeşitli devlet kurumlarında görev yapmış, yaşadığı süre boyunca pek çok telif, çeviri/uyarlama eserler vermiş bir aydındır. Yazarın çeşitli dergi ve gazetelerde; mektup, eleştiri, deneme, hikâye, gezi ve haber yazıları da mevcuttur. Fakat yazar süreli yayınlardaki yazılarının yanı sıra romanlarıyla dikkat çekmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda Kemal Râgıp'ın 1925 ve 1954 yılları arasında telif ve uyarlama on üç roman kaleme aldığı tespit edilmiştir. Buna karşın yazarın edebî hayatı ve eserleri hakkında sınırlı sayıda çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada, öncelikle Kemal Râgıp Enson'un biyografisi, edebî hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş ardından yazarın tespit edilen on üç romanı incelenmiştir. Tez bu kapsamda“Giriş”,“Kemal Râgıp Enson'un Hayatı”,“Kemal Râgıp'ın Yayın Hayatı”,“Romanlarının Çözümlenmesi”ve“Sonuç”başlıklı üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmadaki“Kemal Râgıp Enson'un Hayatı”başlıklı ilk bölümde yazarın doğumu ve eğitimi, memuriyetleri, evlilik hayatı ve ölümü hakkında bilgi verilmiş,“Kemal Râgıp'ın Yayın Hayatı”başlıklı ikinci bölümde öncelikle edebî çevrelerle ilişkisi, yayın hayatı ve eserleri ele alınmış ardından eserleri türüne göre tasnif edilmiş,“Romanlarının İncelenmesi”başlıklı üçüncü bölümde yazarın on üç romanı sırasıyla olay örgüsü, anlatıcı ve bakış açısı, tema, kişi kadrosu, zaman, mekân, dil ve anlatım özellikleri ve popüler romanlarla olan benzerlikleri bakımından değerlendirilmiştir.“Sonuç”bölümünde söz konusu romanlar üzerine çıkarımlar yapılmıştır. Son olarak çalışmanın ekler kısmında yazar hakkındaki gazete haberlerine, roman tanıtımlarına ve resimlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kemal Râgıp was an intellectual who served in various state institutions and produced numerous original, translated, and adapted works throughout his life. The author also penned letters, criticisms, essays, stories, travelogues, and news articles in various magazines and newspapers. However, in addition to his writings in periodicals, the author draws attention particularly with his novels. As a result of the research conducted, it has been determined that Kemal Râgıp authored thirteen original and adapted novels between 1925 and 1954. Despite this, there has been a limited number of studies regarding the author's literary life and works. In this study, information regarding Kemal Râgıp Enson's biography, literary life, and works is provided first, followed by an analysis of the author's thirteen identified novels.In this context, the thesis consists of three main chapters titled“Introduction”,“The Life of Kemal Râgıp Enson”,“The Publishing Life of Kemal Râgıp”,“Analysis of His Novels,”and“Conclusion”. In the first chapter titled“The Life of Kemal Râgıp Enson”the author's birth, education, civil service, married life, and death are presented. In the second chapter titled“The Publishing Life of Kemal Râgıp”his relations with literary circles, his publishing career, and his works are discussed. In the third chapter titled“Analysis of His Novels”the author's thirteen novels are evaluated respectively in terms of plot, narrator and point of view, theme, characters, time, setting, language and narrative features, and their similarities to popular novels. In the“Conclusion”section, inferences are made regarding the novels in question. Finally, the appendix of the study includes newspaper reports, book reviews, and photographs about the author.