Üniversite yönetim bilişim sistemlerinin kullanımında çok boyutlu iş motivasyonunun teknoloji kabul modeline etkisi
The effect of multidimensional work motivation on the technology acceptance model in the use of university management information systems
  1. Tez No: 996869
  2. Yazar: YASİN UĞRAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ZAİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Algı yönetimi, Bilgi teknolojisi, Bilgi ve iletişim teknolojileri, Bilgi yönetim sistemi, Bilgi yönetimi, Bilgi çalışanları, Davranışsal yönetim, Demotivasyon, Yönetim bilişim sistemleri, İnsan-teknoloji ilişkisi, Perception management, Information technology, Information and communication technologies, Information management system, Information management, Knowledge workers, Behavioral management, Demotivation, Management information systems, Human-technology relationship
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada Üniversite Yönetim Bilişim Sistemleri açısından Üniversite yazılımlarında akademik ve idari personelin çok boyutlu iş motivasyonlarının teknoloji kabul modeline etkisi çalışılmıştır. Yükseköğretim Kurumları temelinde iş motivasyonunun teknoloji kabul modeli üzerine etkisini ele alan bir çalışmaya literatürde rastlanmamıştır. Araştırmanın yapıldığı 2024 yılında, Türkiye'de yer alan vakıf ve ağırlıklı devlet üniversitelerinde çalışan 561 idari ve akademik personelden çevrimiçi anket yolu ile veri toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS, AMOS ve SmartPLS programında yapılmıştır. Araştırmada çok boyutlu iş motivasyonunun, teknoloji kabul modelinin çekirdeğini oluşturan algılanan fayda (AF) , algılanan kullanım kolaylığı (AKK), davranışsal niyet (DN) ve UBYS sistem kullanımı üzerine etkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre iş motivasyonu, algılanan kullanım kolaylığı ve algılanan faydayı pozitif etkilerken, iş motivasyonunun davranışsal niyet üzerine doğrudan etkisi bulunamamıştır. Teknoloji kabulünde algılanan kullanım kolaylığının algılanan faydayı, algılanan faydanın da davranışsal niyeti, davranışsal niyetin, sistem kullanımını pozitif ve olumlu etkilemesi alanyazında olduğu gibi teyit edilmiştir. Diğer bir sonuca göre erkek personelin algılanan fayda, sistemini kullanım ve memnuniyet oranları daha yüksek çıkmıştır. Analiz sonuçlarına göre doktora mezunlarının lisans mezunlarına göre iş motivasyonları, ayrıca Dr. Öğretim üyeleri ve Doçentlerin idari personele göre fayda algıları daha yüksektir. Akademik personelin idari personele göre iş motivasyonları daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the effect of multidimensional work motivations of academic and administrative staff on the technology acceptance model for university software was studied in terms of University Management Information Systems. No study addressing the effect of work motivation on the technology acceptance model based on Higher Education Institutions was found in the literature. In 2024, when the research was conducted, data were collected from 561 administrative and academic staff working in foundation and mostly state universities in Türkiye through an online survey. Data analysis was calculated in SPSS, AMOS, and SmartPLS programs. In this research, the effects of multidimensional work motivation on perceived usefulness (PU), perceived ease of use (PEU), behavioral intention (BI), and UBYS system usage, which constitute the core of the technology acceptance model, were examined. According to the results obtained, while work motivation has a positive effect on perceived ease of use and perceived usefulness, no direct effect of work motivation on behavioral intention was found. It was confirmed, as in the literature, that perceived ease of use positively affects perceived usefulness in technology acceptance, perceived usefulness positively affects behavioral intention, and behavioral intention positively affects system usage. According to another result, the perceived usefulness, system usage, and satisfaction rates of male personnel were higher. According to the analysis results, the work motivations of doctoral graduates were higher than those of undergraduate graduates, and the useful perceptions of Phd. Lecturers and associate professors had higher salaries than those of administrative staff. The work motivations of academic staff were found to be higher than those of administrative staff.