Geleneksel ve katılım bankacılığında finansal performans analizi
Financial performance analysis in conventional and participation banking
- Tez No: 996880
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN SERDAR KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Faizsiz bankacılık, Katılım bankacılığı, Konvansiyonel bankacılık, Türk bankacılık sektörü, Interest-free banking, Participation banking, Conventional banking, Turkish banking sector
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de faaliyet gösteren geleneksel ve katılım bankalarının 2018–2024 dönemine ait finansal performanslarını Entropi ve WASPAS yöntemleriyle analiz etmektedir. Analize geleneksel bankalardan Ziraat, İş Bankası, Garanti BBVA, Yapı Kredi, VakıfBank, Halkbank ve Akbank; katılım bankalarından ise Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Emlak Katılım dâhil edilmiştir. Bankaların yıl sonu finansal tablolarından elde edilen ROA, ROE, Özkaynaklar/Toplam Varlıklar, fon kullandırım ve toplama oranları ile döviz ve TL varlık yapısını gösteren göstergeler kullanılmıştır. Çalışmada kriter ağırlıkları Entropi yöntemiyle nesnel olarak belirlenmiş; WASPAS yöntemiyle bankaların dönemsel performans düzeyleri hesaplanmıştır. Bulgular, farklı bankacılık modellerinin finansal göstergeler üzerinde etkili olduğunu ve makroekonomik koşulların kârlılık, fon yapısı ve aktif kalitesini önemli ölçüde şekillendirdiğini ortaya koymaktadır. Çalışma, Türkiye'de geleneksel ve katılım bankalarının performans dinamiklerine ilişkin kapsamlı bir bakış sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the financial performance of conventional and participation banks operating in Türkiye for the period 2018–2024 by employing the Entropy and WASPAS methods. The analysis includes the conventional banks Ziraat Bank, İşbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi, VakıfBank, Halkbank, and Akbank, as well as the participation banks Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, and Emlak Katılım. Performance indicators obtained from the year-end financial statements—such as ROA, ROE, Equity/Total Assets, fund utilization and collection ratios, and the distribution of foreign-currency and Turkish-lira-based assets—were utilized in the study. Criterion weights were determined objectively using the Entropy method, and the periodic performance levels of the banks were calculated through the WASPAS method. The findings reveal that different banking models significantly influence financial indicators, and that macroeconomic conditions substantially shape profitability, funding structure, and asset quality. Overall, the study provides a comprehensive perspective on the performance dynamics of conventional and participation banks in Türkiye.