Possession and class consciousness: A Lukácsian approach to John Galsworthy's Forsyte Chronicles
Sahiplik ve sınıf bilinci: John Galsworthy'nin Forsyte Kronikleri'ne Lukácsçı bir yaklaşım
- Tez No: 996881
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mülkiyet duygusu, sınıf bilinci, şeyleşme, tarihsel bütünlük, tipiklik, sınıf çatışması, Lukács, Galsworthy, Forsyte Destanı, Galsworthy, John, Lukacs, Georges, Özel mülkiyet, Üst-orta sınıf, Sense of property, class consciousness, reification, historical totality, typicality, class conflict, Lukács, Galsworthy, Forsyte Chronicles, Galsworthy, John, Lukacs, Georges, Private property, Upper-middle class
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Georg Lukács'ın Marksist edebiyat teorisinin John Galsworthy'nin Forsyte Kronikleri'ne ilk kapsamlı uygulamasını sunmakta ve yüzyılın başında Londra'da üst-orta sınıf Forsyte ailesinin üç nesli boyunca mülkiyet duygusu ile oluşmuş sınıf bilincini analiz etmeyi hedeflemektedir. Bu teorik yaklaşım, Lukács'ın“sınıf bilinci,”“tarihsel bütünlük,”“tipiklik,”“şeyleşme”ve“yanlış bilinç”kavramlarını kullanarak, Forsyte ailesinde sınıf kimliğinin oluşumunda ekonomik, ahlaki, sosyal ve duygusal düzeylerde belirleyici bir güç olarak mülkiyet duygusunun işlevini incelemeyerek mevcut Galsworthy çalışmalarından önemli bir ayrımı temsil etmektedir. Araştırma, mülkiyet alayışının, kapitalizmin değişen evrelerine paralel olarak, üç kuşak boyunca dönüşüme uğradığını ortaya koyarken, esasında bu bilincin özde değil, yalnızca görünüşte değiştiğini vurgular. Çalışma, Soames ve Irene ilişkisi üzerinden, mülkiyet duygusunun kişilerarası ilişkileri metalaştırılmış değiş-tokuş süreçlerine indirgemesi gösterirken, aynı zamanda insanları şeyleştiren burjuva bilincinin kendisinin de katı sınıfsal normlarla şeyleştiğini ortaya konmaktadır. Bu çalışma ayrıca Boer Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı gibi tarihsel olayların sınıf bilincinin dönüşümü üzerindeki etkilerini incelemekte ve sınıf çatışmasının ideolojik, ekonomik ve politik tezahürlerini Forsyte ailesi üzerinden araştırmaktadır. Böylece bu analiz, Galsworthy'nin Forsyte Destanı'nı sadece bir aile destanı olarak değil, aynı zamanda kapitalist gelişimin tarihsel bir eleştirisi olarak yeniden konumlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study provides the first comprehensive application of Georg Lukács's Marxist literary theory to John Galsworthy's Forsyte Chronicles, examining the formation of class consciousness through the“sense of property”across three generations of upper-middle class Forsyte family at the turn of the century London. This theoretical approach represents qa significant departure from existing Galsworthy scholarship, employing Lukács's concepts of“class consciousness,”“historical totality,”“typicality,”“reification,”and“false consciousness”to analyse the function of the sense of property as a determining force on economic, moral, social, and emotional levels in the formation of class identity within the Forsyte family. The research reveals that while property consciousness transforms over three generations, paralleling the changing phases of capitalism, it emphasises that this consciousness changes only in appearance, not in essence. Through the Soames and Irene relationship, the study demonstrates how the sense of property degrades interpersonal relationships into commodified exchanges, while revealing that bourgeois consciousness, which reifies others, is itself reified by rigid class norms. The study also examines the effects of historical events such as the Boer War and the First World War on the transformation of class consciousness and explores class conflict's ideological, economic, and political manifestations through the Forsyte family. Thus, this analysis repositions Galsworthy's Forsyte Chronicles as both family saga and historical critique of capitalist development.