Contrasting approaches towards Indian nationalism in Mary Margaret Kaye's Shadow Of The Moon (1957), James Gordon Farrell's The Siege Of Krishnapur (1973) and Zadie Smith's White Teeth (2000)
Mary Margaret Kaye?in Shadow Of The Moon (1957), James Gordon Farrell?ın The Siege Of Krishnapur (1973) ve Zadie Smith?in White Teeth (2000) romanlarında Hint milliyetçiliğine karşı farklı tutumlar
- Tez No: 235473
- Danışmanlar: PROF. DR. A. DENİZ BOZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hint milliyetçiliği, milli kimlik, 1857 Sipahi Ayaklanması, Kaye/Shadow of the Moon, Farrell /The Siege of Krishnapur, Smith/ White Teeth, Indian nationalism, national identity, the Indian Mutiny of 1857, Kaye/Shadow of the Moon, Farrell/The Siege of Krishnapur, Smith/ White Teeth
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu tezin amacı yirminci yüzyıl İngiliz romanı bağlamında Mary Margaret Kaye'in Shadow of the Moon (1957), James Gordon Farrell'ın The Siege of Krishnapur (1973) ve Zadie Smith'in White Teeth (2000) adlı eserlerini ele alarak, söz konusu üç romanda İngiliz ve Hintli karakterlerin ırk, sınıf, sosyal cinsel kimlik, din, bölge, eğitim ve yaş unsurları incelenerek anılan yazarların Hint milliyetçiliğine karşı farklı tutumlar gösterip göstermediğini araştırmaktır.Hint milliyetçiliğinin gelişimi düşünüldüğünde, 1857 Sipahi Ayaklanması İngiliz yönetimine karşı olduğu bilinen ilk ayaklanma olduğundan başlangıç noktası olarak alınabilir. Hindistan'da İngiliz yönetimi bir İngiliz ticaret şirketi olan Doğu Hindistan Şirketi'nin, on altıncı yüzyılda Hindistan'a gitmesiyle başlar. Fakat daha sonra, İngiliz yönetiminin, yerel halkın özellikle dinlerine saygı duymaması 1857 Sipahi Ayaklanması'na neden olur. Shadow of the Moon, The Siege of Krishnapur ve White Teeth romanlarında bu ayaklanmanın etrafında gelişen olaylardan yola çıkılarak roman karakterlerinin üstünden Mary Margaret Kaye'in, James Gordon Farrell'ın ve Zadie Smith'in Hint milliyetçiliğine olan tutumları irdelenecektir.Shadow of the Moon, The Siege of Krishnapur ve White Teeth'deki roman karakterleri incelendiğinde ırk faktörünün çok önemli olduğu ve bu eserlerde İngilizlerin Hint milliyetçiliğine karşı oldukları, Hintlilerin ise bazılarının Hint milliyetçiliğini destekledikleri, bazılarının ise desteklemedikleri gözlenmiştir. Sınıf unsurunun da bu konuda karakterlerin bakış açısı üzerinde belirleyici bir rolü vardır; hem İngiliz hem de genelde Hint burjuvazisinin Hint milliyetçiliğine karşı olumsuz bir bakış açılarının olduğu saptanmıştır. Ancak, aynı zamanda Hint milliyetçiliğini yönlendirenlerin de Hint burjuvazi sınıfına mensup roman karakterleri arasından çıktığı gözlemlenmiştir. Her üç romanda da sosyal cinsel kimliğin Hint milliyetçiliğine olan bakış açısı incelendiğinde hem İngiliz hem de Hintli erkek roman karakterlerinin kadın karakterlere nazaran milli konularda daha aktif rol aldığı saptanmıştır. Din faktörü ise karakterlerin tutumları üzerinde oldukça etkilidir ve Hıristiyan İngilizler Hint milliyetçiliğine karşı bir tavır sergilerken, Hindistan'daki iç çatışmalar nedeniyle Müslüman Hintliler ve Hindular açısından durum biraz daha karmaşıktır ve bazı Hindu ve Müslüman Hintliler de Hint milliyetçiliğine karşı durabilmektedirler. Yaşanılan bölge faktörünün roman karakterleri üzerindeki etkisi Shadow of the Moon ve The Siege of Krishnapur'da aynı şekilde tasvir edilmiştir: Şehirlerin Hint milliyeçiliğinin yayılması açısından daha uygun ortamlar olduğu ve şehir kökenli Hintlilerin daha milliyetçi oldukları gözlenir. Ancak, White Teeth'de bölgesel kültür farklılıkları gözetilmeksizin, hem kentsel hem de kırsal kökenli karakterler milli bilince sahip olarak betimlenmiştir. Eğitimsel geçmişin karakterlerin tutumlarını belirlemede önemli olduğu üç romanda da vurgulanmış ve Hintlilere verilen İngiliz eğitiminin iki farklı sonucu ortaya konmuştur: İngiliz eğitiminin Hintlilere aşağılık kompleksi empoze ederek ya onları vatan haini yaptığı ya da onların kendi kültürel zenginliklerinin farkına varmalarını sağlayarak vatansever yaptığı gözlenmiştir. Son olarak, yaş öğesi ele alındığında, yaş öğesinin İngiliz ve Hintli karakterler arasında Hint milliyetçiliğine olan tutumları ırk ve din faktörü kadar değiştirmediği, sadece yaşa göre roman karakterlerinin duruşunun daha radikal ya da daha ılımlı olabileceği sonucu elde edilmiştir. Hem yaşlı hem de genç Hintliler Hint milliyetçiliğinin ve kültürünün gelişmesine destek vermektedirler, ama gençler bu konularda daha atılgan, daha agresif ve daha cesur bir tavır sergilemektedirler. Diğer yanda ise hem yaşlı hem de genç İngiliz roman karakterleri Hint milliyetçiliğinin yayılmasını engellemeye çalışmakta, ancak genç İngiliz roman karakterleri bu konularda daha etkin bir rol oynamaktadır.Sözkonusu romanlar ele alındığında geçen elli yıllık zaman diliminde Mary Margaret Kaye'in, James Gordon Farrell'ın ve Zadie Smith'in Hint milliyetçiliğine karşı tutumlarında önemli değişiklikler olduğu savunulabilir. Sonuç olarak, Mary Margaret Kaye ve James Gordon Farrell Hintlilerin İngilizlerin önderliğine ve yardımına ihtiyaç duydukları ve kendi kendilerini idare edemeyecekleri savından yola çıkarak, İngilizlerin Hintlileri koruması ve gözetmesi gerektiğini iddia etmektedirler. Kaye İngilizlerin Hindistan'a medeniyet ve düzen getirmekle yükümlü olduklarını, ayrıca Hintlileri bir ebeveyn gibi korumak ve gözetmek zorunda olduklarını savunmaktadır. Farrell ise daha kalıcı ve sağlıklı sömürgecilik politikalarının geliştirilebilmesi için İngiliz yönetiminin Hindistan'daki hatalarını göstermekten çekinmemekte ve böylece İngiliz sömürgecilik politikalarının geliştirilmiş olmasıyla Hindistan'daki İngiliz varlığının daha uzun ömürlü olmuş olabileceğini iddia etmektedir. Kısacası, Kaye ve Farrell Hint milliyetçiliğine pek sıcak bakmamaktadırlar. Diğer yandan, Zadie Smith 1857 Sipahi Ayaklanması'nı çıkaran sipahilerin kendilerince haklı gerekçeleri olabileceği konusunu gündeme getirerek, ancak İngilizleri de yargılamadan, romanında tarafsız bir tutum sergilemektedir, bu da söz konusu İngiliz yazarların Hint milliyetçiliğine olan bakış açısında kayda değer bir gelişmedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to analyse the contrasting and changing approaches towards Indian nationalism in Shadow of the Moon (1957) by Mary Margaret Kaye, The Siege of Krishnapur (1973) by James Gordon Farrell and White Teeth (2000) by Zadie Smith. This study will analyse whether a change occurs in the British writers? attitude towards Indian nationalism through the analysis of the English characters and Indian characters with regard to race, class, gender, religion, region, education and age in the novels mentioned above.When the development of Indian nationalism is taken into consideration, the Indian Mutiny of 1857 can be taken as a starting point, since it is the first rebellion against the British rule in India. In the sixteenth century, with the coming of an English trade company to India, which is the East India Company, the British rule begins. Afterwards, the English administration?s disrespectful attitude especially towards indigenous religions paves the way to the Indian Mutiny of 1857.In Shadow of the Moon, The Siege of Krishnapur and White Teeth both the English and Indian characters? national backgrounds seem very influential in shaping their attitudes towards Indian nationalism as all the English characters have a negative stance towards it. With regard to the Indians, it has been observed that some of them support Indian nationalism, while some of them do not. Characters? class backgrounds also play an important role in determining their stance towards Indian nationalism. Having the same class background becomes a common denominator for middle class fictional characters and regardless of racial differences, both the middle class English and most middle class Indian people seem to be against Indian nationalism. However, paradoxically, at the same time it has been observed that the leaders and organisers of the Indian National Movement also have middle class backgrounds. In addition, in these three novels, with regard to gender it is seen that while both English and Indian male characters actively take part in national matters, English and Indian female characters take on more indirect roles. Religion is one of the most influential factors and nearly all the Christian English are against Indian nationalism. As for the Indians, because of the sectarian conflicts in India some of them support Indian nationalism, while some of them try to prevent the development of Indian nationalism. Related to the characters? regional backgrounds, in Shadow of the Moon and The Siege of Krishnapur it is observed that cities are more convenient places for the development of Indian nationalism. However, in White Teeth both urban and rural characters, regardless of the differences in their regional backgrounds, are depicted as having national consciousness. With respect to education, it is suggested in these three novels that English education results in the justification of the British Raj for both the English and the Indians. However, at times English education may also create a national consciousness and fierce patriots among the Indians. Regarding the age factor, it can be suggested that both young and old English characters illustrate an anti-Indian nationalist approach, whereas both young and old Indian characters illustrate a pro-Indian nationalist approach, with a few exceptions. It should also be underlined that in both parties, compared to the old characters, young characters are more fierce, active and courageous.To conclude, with respect to Shadow of the Moon, The Siege of Krishnapur and White Teeth it will be suggested that with the passage of time, an important change can be detected in the British writers? attitude towards Indian nationalism. Thus, Mary Margaret Kaye and James Gordon Farrell both illustrate a possessive colonialist attitude towards India, however, in their novels, their approaches towards the British Raj differ. While, Kaye suggests that the British Raj has the mission of bringing civilisation and order to India; Britain should guide and protect the Indian people, Farrell does not hesitate to show the mistakes of the British rule in India emphasising that if more sound colonial policies had been exercised, the British Imperial power could have existed there forever. As for Zadie Smith, she has a neutral stance against the British Raj. As she does not judge the colonising English, she further suggests that to some extent, the sepoys may have been right in rising against the British Raj. The reason for her more objective analysis may derive from the fact that she is looking back on Indian nationalism at the turn of the twenty-first century.