Ergenlerde algılanan aile işlevselliği ile yılmazlık ve duygu düzenleme arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between perceived family functioning, resilience, and emotion regulation in adolescents
  1. Tez No: 996931
  2. Yazar: PINAR HAKVERDİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANSU HAZAL GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan aile işlevselliği, yılmazlık, duygu düzenleme güçlüğü, ergenlik, pozitif psikoloji, perceived family functioning, resilience, difficulties in emotion regulation, adolescence, positive psychology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, ergenlerin algıladıkları aile işlevselliği ile yılmazlık ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkiler incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, ergenlerin psikolojik uyum süreçlerinde aile bağlamının ve duygu düzenleme mekanizmalarının rolünü bütüncül bir yapı içerisinde ortaya koymaktır. Araştırma, ilişkisel tarama deseninde yürütülmüş olup çalışma grubunu Ankara ilinde ortaöğretim düzeyinde öğrenim gören 552 ergen oluşturmaktadır. Örneklem, kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Katılımcıların %46,56'sı kadın (n=257), %46,92'si erkek (n=259) olup, %6,52'si (n=36) cinsiyet bilgisini belirtmek istememiştir. Araştırmada veriler; Kişisel Bilgi Formu, Aile İşlevselliği Tarzı Ölçeği (FFSS), Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (ÇGPSÖ-12) ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği–Kısa Formu (DDGÖ-16) kullanılarak toplanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler yol analizi (path analysis) kullanılarak test edilmiştir. Bulgular, algılanan aile işlevselliğinin yılmazlık ile doğrudan ve anlamlı pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, algılanan aile işlevselliği ile duygu düzenleme güçlüğü arasında anlamlı ve negatif yönde bir ilişki saptanmıştır. Duygu düzenleme güçlüğünün ise yılmazlık ile anlamlı ve negatif yönde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Yol analizi sonuçları, duygu düzenleme güçlüğünün algılanan aile işlevselliği ile yılmazlık arasındaki ilişkide kısmi aracı rol üstlendiğini ortaya koymuştur. Bu bulgu, aile işlevselliğinin yılmazlık üzerindeki etkisinin hem doğrudan hem de duygu düzenleme süreçleri aracılığıyla dolaylı olarak gerçekleştiğine işaret etmektedir. Elde edilen sonuçların, okul temelli psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri ile aile odaklı önleyici ve geliştirici müdahalelerin planlanmasına katkı sunacağı; ergenlerin duygu düzenleme becerilerinin ve psikolojik dayanıklılıklarının desteklenmesine yönelik uygulamalar açısından önemli doğurgular taşıdığı değerlendirilmektedir. Ayrıca bulgular doğrultusunda uygulayıcılara ve gelecekte gerçekleştirilecek araştırmalara yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the direct and indirect relationships between adolescents' perceived family functioning, resilience, and difficulties in emotion regulation. The primary aim of the study was to present the role of the family context and emotion regulation mechanisms in adolescents' psychological adjustment processes within an integrative framework. The research was conducted using a relational survey design, and the study group consisted of 552 adolescents enrolled in secondary education in Ankara, Türkiye. The sample was determined through convenience sampling. Of the participants, 46.56% were female (n = 257), 46.92% were male (n = 259), and 6.52% (n = 36) preferred not to report their gender. Data were collected using the Personal Information Form, the Family Functioning Style Scale (FFSS), the Child and Youth Resilience Measure (CYRM-12), and the Difficulties in Emotion Regulation Scale–Short Form (DERS-16). The relationships among the variables were tested using path analysis. The findings indicated that perceived family functioning was positively and significantly related to resilience. In addition, perceived family functioning was negatively related to difficulties in emotion regulation. Difficulties in emotion regulation were also found to be negatively related to resilience. The results of the path analysis revealed that difficulties in emotion regulation played a partial mediating role in the relationship between perceived family functioning and resilience. This finding suggests that the effect of family functioning on resilience occurs both directly and indirectly through emotion regulation processes. The results are considered to contribute to the planning of school-based psychological counseling and guidance services, as well as family-oriented preventive and developmental interventions, and to provide important implications for practices aimed at supporting adolescents' emotion regulation skills and psychological resilience. In addition, suggestions for practitioners and directions for future research are presented based on the findings.