The impact of ChatGPT and writing feedback of teacher on students' writing self-efficacy
ChatGPT ve öğretmen yazma geri bildiriminin öğrencilerin yazma öz-yeterliliği üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 997005
  2. Yazar: NADİRE AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACER HANDE UYSAL GÜRDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil eğitimi, Öğretmen dönütü, Foreign language education, Teacher feedback
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Yapay zeka (YZ) araçları, geleneksel olarak insanlar tarafından gerçekleştirilen görevleri, özelleşmiş hesaplama süreçleri aracılığıyla daha yüksek hız ve verimlilikle gerçekleştirebilen sistemleri ifade etmektedir. Bu araçlar arasında ChatGPT, özellikle yazma öğretiminde geri bildirim sağlama bağlamında, dil eğitiminde en yaygın kullanılan ve en kapsamlı biçimde incelenen uygulamalardan biri haline gelmiştir. Bununla birlikte, bu modelin daha güncel ve gelişmiş bir sürümü olan ChatGPT-4o'nun, yabancı dil olarak İngilizce öğrenme ortamlarında yazma öz yeterliliği gibi duygusal faktörler üzerindeki etkisine ilişkin kısıtlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu doğrultuda, mevcut çalışma, öğretmen geri bildirimi ve ChatGPT-4o geri bildiriminin, İngilizce hazırlık okulu öğrencilerinin yazma öz yeterliliği düzeyleri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Açıklayıcı ardışık karma yöntem araştırma deseni kullanılarak, yazma öz yeterliliğindeki değişimler İngilizce Yazma Öz Yeterliliği Ölçeği aracılığıyla nicel olarak ölçülmüş, ardından öğrencilerin ChatGPT-4o geri bildirimine ilişkin algılarını derinlemesine keşfetmek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, öğretmen geri bildiriminin öğrencilerin yazma öz yeterliliğinde istatistiksel olarak anlamlı bir artışa yol açmadığını; ChatGPT-4o geri bildiriminin ise öğrencilerin yazma öz yeterliliklerinde anlamlı bir artış sağladığını ortaya çıkarmıştır. Nitel veriler; yapay zeka tabanlı geri bildirimin algılanan güçlü ve zayıf yönlerini, yazma öz yeterliliğinde gözlemlenen artışın altında yatan sebepleri ve katılımcıların bu teknolojiyi gelecekte kullanma eğilimlerini ortaya koymuştur. Bu çalışma; yapay zeka araçlarının eğitim süreçlerine entegrasyonuna ilişkin belirsizlikleri gidermeye çalışan öğretmenler, eğitim planlamacıları ve müfredat geliştiriciler için bilimsel bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence (AI) tools refer to systems capable of performing tasks traditionally carried out by humans with greater speed and efficiency through specialized computational processes. Among these tools, ChatGPT has become one of the most widely used and extensively researched applications in language education, particularly in the provision of feedback for writing instruction. However, empirical evidence regarding the impact of ChatGPT-4o, a more recent and advanced version of this model, on affective variables such as writing self-efficacy in EFL contexts remains limited. Therefore, the present study examines the effects of teacher-provided feedback and ChatGPT-4o-generated feedback on the writing self-efficacy levels of EFL preparatory school students. Employing an explanatory sequential mixed methods design, this study quantitatively measured changes in writing self-efficacy via the Questionnaire of English Writing Self-Efficacy (QEWSE), followed by semi-structured interviews to deeply explore learners' perceptions of ChatGPT-4o feedback. The findings indicated that teacher-provided feedback did not result in a statistically significant change in writing self-efficacy, whereas learners who received ChatGPT-4o-generated feedback demonstrated a significant increase. Qualitative data revealed the perceived strengths and limitations of AI-generated feedback, the underlying reasons for the increase in writing self-efficacy, and the participants' intentions for future use. The study offers empirical insights for teachers, policymakers, and curriculum developers, who are currently trying to navigate the uncertainties associated with integrating artificial intelligence tools into instructional practices.