Integrating the impact of generative AI on learner autonomy and writing proficiency in EFL context
İngilizcenin yabancı dil olarak öğretimi bağlamında üretken yapay zekanın öğrenci özerkliği ve yazma yeterliliği üzerindeki etkisinin entegrasyonu
  1. Tez No: 978245
  2. Yazar: FATMA ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL AMANDA JANE AUDREY YEŞİLBURSA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik yazı öğretimi, Otomatik geri bildirim, Sosyal pedagoji, Yansıtıcı yazma, Yazarak öğrenme, Öz dönüt, Öğrenen özerkliği, Öğretmen dönütü, Academic writing teaching, Automated feedback, Social pedagogy, Reflective writing, Learning writing, Self feedback, Learner autonomy, Teacher feedback
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Yapay zekânın dil eğitiminde giderek artan entegrasyonuna rağmen, yapay zekâ destekli geri bildirimin yabancı dil olarak İngilizce (EFL) yazma öğretiminde öğrencilerin özerklik gelişimini nasıl etkilediğini inceleyen ampirik araştırmalar oldukça sınırlıdır. Bu karma yöntemli çalışma, sekiz hafta boyunca ChatGPT entegrasyonunun B1 düzeyindeki İngilizce öğrenenlerin (n=18) özerk öğrenme ve yazma yeterliliği üzerindeki olası etkilerini araştırmıştır. Katılımcılar bir TÖMER sınıfından seçilmiş olup, biri deney grubu (ChatGPT destekli, n=12), diğeri kontrol grubu (öğretmen destekli, n=6) olarak belirlenmiştir. Müdahale süreci, her iki grubun da yazma becerilerinde anlamlı gelişmeler sergilediğini göstermektedir. Deney grubu, gelişmiş prompt mühendisliği becerileri geliştirmiş ve yazma öz-farkındalığında artış göstermiştir; ancak yapay zekâ önerilerine başlangıçta duyulan aşırı bağımlılık öğretmen aracılığına ihtiyaç duyulmasına yol açmıştır. Bulgular, yapılandırılmış yapay zekâ entegrasyonunun açık pedagojik yönlendirme ve kademeli sorumluluk aktarımıyla birleştirildiğinde öğrenci özerkliğini destekleme potansiyeline sahip olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, öğrenciler arasındaki dijital okuryazarlık farklılıkları ve özerklik düzeyi değişkenlikleri nedeniyle, başlangıçta yapay zekâya aşırı bağımlılık ve sürekli insan rehberliğine ihtiyaç devam etmektedir. Bu araştırma, yapay zekânın dil öğrenimindeki dönüştürücü potansiyelinin çoğu zaman abartıldığını ön keşif düzeyinde ortaya koyarken, insan–yapay zekâ entegrasyonunun etkili biçimde uygulanmasına dair yol gösterici bulgular sunmaktadır. Araştırmanın çıktısı, dört ana yazma öğretimi aşaması boyunca Ajans, Farkındalık, Uygulama, Özerklik, Erişim, Duyuşsal Katılım, Uyum ve Yapay Zekâ Entegrasyonunu içeren 9A Katalizör Çerçevesi'ni önermekte olup, bu modelin keşifsel nitelikte olduğu ve daha geniş örneklemlerle doğrulanması gerektiği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Despite increasing integration of artificial intelligence in language education, limited empirical research examines how AI-instructed feedback affects EFL learner autonomy development in writing instruction in language schools. This mixed-methods study investigated how ChatGPT integration impacts autonomous learning and writing proficiency among B1-level EFL learners (n=18) for 8 weeks. Participants were selected from a TÖMER class, with one group as the experimental group (ChatGPT-instructed, n=12), and another group as the control group (Teacher-instructed, n=6). The intervention process shows both groups demonstrating significant writing improvement. The experimental group developed sophisticated prompt engineering skills and demonstrated increased writing self-awareness, though initial over-reliance on AI suggestions required instructor mediation. Results suggest that structured AI integration has the potential to foster learner autonomy when combined with explicit, pedagogical training and gradual responsibility transfer. However, due to possible digital literacy gaps and autonomy level differences among learners, there is an initial AI over-reliance and a continued need for human guidance. This research tentatively establishes a foundational understanding of how AI is overhyped in terms of transformational potential in language learning while providing guidance for probable effective human-AI integration. The output of the research suggests a 9A Catalyst Framework comprising Agency, Awareness, Application, Autonomy, Access, Affective Engagement, Alignment, and AI integration in four main phases of writing instruction, which should be viewed as exploratory and warrants further validation through broader studies.