Heterosis levels for beef cattle preweaning traits
Sığırların sütten kesilme öncesi özelliklerinde heterozis düzeyleri
- Tez No: 997007
- Danışmanlar: PROF. DR. DONALD E. FRANKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Damızlık seçimi, Breeding selection
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Louısıana State Unıversıty
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Dört nesil (G) boyunca toplanan buzağı kayıtları, rotasyonel melezleme çalışmasında doğum ağırlığı (BWT), ortalama günlük canlı ağırlık artışı (ADG) ve 205 günlük sütten kesim ağırlığı (WWT) için heterozis üzerine çeşitli faktörlerin etkisini değerlendirmek amacıyla kullanılmıştır. Angus (A), Brahman (B), Charolais (C) ve Hereford (H) ırkları; saf ırklar, üç adet iki ırklı, üç adet üç ırklı ve bir adet dört ırklı rotasyonel melez kombinasyonu oluşturmak için kullanılmıştır. Her rotasyon kombinasyonunun Brahman ırkını içermesi şartı getirilmiştir. Toplam 3.185 buzağı kaydı dört nesil boyunca eşit olarak dağıtılmıştır. En küçük kareler varyans analizi yöntemleri, her saf ırk ve rotasyon kombinasyonu ile buzağı cinsiyeti (erkek=M ve dişi=F) alt sınıfları için düzeltilmiş ortalamaları elde etmek amacıyla kullanılmıştır. Her özellik için heterozis tahminleri, her rotasyon-cinsiyet grubunun en küçük kareler ortalamasının, ilgili saf ebeveyn ortalaması ile karşılaştırılması yoluyla elde edilmiştir. Bu karşılaştırma, rotasyon kombinasyonunun bileşimine göre ağırlıklandırılmıştır. Elde edilen heterozis tahminleri ikinci bir veri seti oluşturmuştur. İlk analizlerde, doğum ağırlığı (BWT) ve ortalama günlük artış (ADG) için heterozis tahminleri, nesil (G) ve G × hat etkileşiminden önemli derecede etkilenmiştir (P<0.01). Buna karşılık, 205 günlük sütten kesim ağırlığı (WWT) için heterozis yalnızca G'den etkilenmiş, G × hat etkileşiminden etkilenmemiştir. Irk kombinasyonları arasındaki heterozis farklılıklarını inceleyen seçilmiş karşılaştırmalar, baba hattı ırkının heterozis ifadesinde önemli olduğunu göstermiştir. Brahman baba hattına sahip buzağılar, diğer baba hatlarına kıyasla doğum ağırlığı için daha yüksek (P<0.01) ancak ADG için daha düşük heterozis değerlerine (P<0.01) sahip olmuştur. Angus ve Hereford baba hatlı buzağılar, Charolais baba hatlı buzağılara kıyasla ADG ve WWT için daha yüksek heterozis değerleri göstermiştir (P<0.01). Ayrıca, Brahman baba hatlı erkek buzağılar, dişi Brahman hatlı buzağılara kıyasla doğum ağırlığı (P<0.01), ADG (P<0.05) ve WWT (P<0.01) açısından daha yüksek heterozis değerlerine sahip bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Calf records collected over four generations (G) in a rotational crossbreeding study were used to evaluate the influence of various factors on heterosis for birth weight (BWT), average daily gain (ADG) and 205-day weaning weight (WWT). Angus (A), Brahman (B), Charolais (C), and Hereford (H) breeds were used to produce straightbred, three two-breed, three three-breed, and one four-breed rotational breed combination, with the restriction that each rotation combination include Brahman. A total of 3,185 calf records were uniformly distributed across the four G. Least squares analysis of variance procedures were used to obtain adjusted means for each straightbred and rotation combination-sex of calf (steer=M and heifer=F) subclass within G. Estimates of heterosis for each trait were obtained by contrasting each rotation-sex of calf least squares mean to the appropriate straightbred parental average, weighted according to the composition of the rotation combination. These heterosis estimates became a second data set. In initial analyses, BWT and ADG heterosis estimates were influenced (P<.01) by G and G x Line, whereas WWT heterosis was influenced (P<.01) by G, but not G x Line. Selected contrasts among breed combinations for differences in heterosis estimates indicated that sire breed appeared to be important in expression of heterosis estimates. Brahman-sired calves had larger heterosis estimates for BWT (P<.01) and smaller heterosis estimates for ADG (P<.01), than other sire breeds across G. Angus- and H-sired calves had larger heterosis estimates for ADG and WWT (P<.01) than C-sired calves. Brahman-sired male calves had larger heterosis estimates for BWT (P<.01), ADG (P<.05) and WWT (P<.01) than B-sired female calves.