Investigation of neurophysiological responses shaping neuroaesthetic perception through mental processes
Nöroestetik algıyı şekillendiren zihinsel süreçlerin nörofizyolojik yanıtlarla incelenmesi
- Tez No: 997058
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN GÜR ÖZMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Nöroestetik, Neuroaesthetics
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
Özet
Nöroestetik, estetik bir uyarana verilen tepkileri çok yönlü araştıran multidisipliner bir araştırma alanıdır. Çalışmamızda, farklı türdeki (manzara, natürmort, portre ve soyut) görsel sanat eserlerine verilen estetik tepkinin altında yatan zihinsel süreçler araştırıldı. Kişisel farklılıkların estetik kararlarımıza etkileri, otonomik fonksiyonlar üzerinden galvanik deri cevapları ile ölçülmüştür. Fizyolojik tepkiler ile kişilik özellikleri, empati, görsel yaratıcılık, sekülerlik, depresyon, anksiyete ve cinsiyet farklılıklarının birbirine olan etkisi geniş bir istatistiksel analizle araştırılmıştır. Çalışmamıza 40 yetişkin dahil edilmiştir. Beş Faktörlü Kişilik Envanteri (BFPI), Empati Katsayısı (EQ), Sekülerlik Ölçeği, Yaratıcı İmgelem Yetenekleri Testi (TCIA), Beck Depresyon Ölçeği (BDI) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAI) ile duygusal ve bilişsel durum değerlendirilmiştir. Otonomik tepkiler, galvanik deri iletkenliği (Vagustim Vagusense) ile değerlendirilmiş, öz değerlendirmeler için Kendi Değerlendirme Figürü (Self-Assessment Manikin, SAM) ve likert kullanılmıştır. Sonuçlar, manzara ve natürmort türlerinde her iki cinsiyette de anlamlı GSR (galvanik deri tepkisi), portre görsellerine karşı ise yalnızca kadınlarda anlamlı GSR tepkileri bulunmuştur. Kadınlar, özellikle portre ve soyut görsellerde uyarılma, haz ve baskınlık boyutlarında anlamlı derecede daha yüksek puanlar vermişlerdir. Bu veriler, nöroestetik algının cinsiyete göre farklılaştığını ortaya koymakta ve estetik deneyimlerde fizyolojik uyarılma ile psikolojik özellikler arasındaki etkileşimi vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Neuroaesthetics is a multidisciplinary field investigating responses to aesthetic stimuli from multiple perspectives. This study examined the mental processes underlying aesthetic reactions to different visual artworks (landscape, still life, portrait, and abstract). The impact of individual differences on aesthetic judgment was measured through galvanic skin responses, reflecting autonomic nervous system activity. We conducted a comprehensive statistical analysis to explore the interplay between physiological responses and personality traits, empathy, visual creativity, secularism, depression, anxiety, and gender differences. A total of 40 cognitively healthy adults (20 male, 20 female) participated in the study. Emotional and cognitive states were assessed using the Big Five Personality Inventory (BFPI), Empathy Quotient (EQ), Secularism Scale, Test of Creative Imagery Abilities (TCIA), Beck Depression Inventory (BDI), and Beck Anxiety Inventory (BAI). Autonomic responses were recorded using galvanic skin conductance (Vagustim Vagusense), while subjective evaluations were gathered using the Self-Assessment Manikin (SAM) and Likert scales. The results revealed significant galvanic skin responses (GSR) to landscape and still-life images in both genders, while significant responses to portrait images were observed only among female participants. Women also reported significantly higher ratings in terms of arousal, pleasure, and dominance, particularly in response to portrait and abstract artworks. These findings indicate that neuroaesthetic perception varies by gender and highlight the interaction between physiological arousal and psychological traits in shaping the aesthetic experience.